”Diakonialaitos Lahden tukiperhe pelasti meidät”

”Diakonialaitos Lahden tukiperhe pelasti meidät”

diakonisslaitos_article

”En tiedä missä olisin nyt, ellen kolme vuotta sitten olisi saanut Eetulle tukiperhettä. Kaikki oli sekaisin. Mieheni oli reilu vuosi aikaisemmin jättänyt minut. Hoidin kolmea lastamme oikeastaan yksin. Yhdellä heistä oli voimakkaita erityislapsen oireita, hän lähinnä huusi kaiken aikaa. Lasten hoidosta jotenkin selviydyin, mutta kotimme oli kaaos.

”Pelkäsin hajoavani, masentuvani, joutuvani jonnekin laitokseen. Eetun yksivuotisneuvolassa jo itkin.”

Tukea ei ollut helppo saada. Puhelimessa eräs virkailija ilmoitti, että kun olen lapseni tehnyt, on niiden kanssa selvittävä. Pelkäsin hajoavani, masentuvani, joutuvani jonnekin laitokseen. Eetun yksivuotisneuvolassa jo itkin. Onneksi terveydenhoitaja kirjoitti lähetteen Diakonialaitoksen Säröt-perheisiin.

Se on voimiensa rajoilla oleville vanhemmille tarkoitettu ilmainen tukipalvelu. Tavallisesti vapaaehtoiset tukihenkilöt hoitavat lapsia muutaman tunnin silloin tällöin, mutta Eetulle löytyi perhe, joka oli valmis ottamaan pojan myös yöksi. Se oli iso helpotus, koska minulla ei ole tukiverkkoja eikä isovanhempien apua.

Katja ja Jarno osoittautuvat ihaniksi ihmisiksi. Heillä on oma kouluikäinen tytär ja aikaa tukilapselle. Jamppa on selvinnyt syövästä ja haluaa jakaa saamaansa hyvää.

Oli helpotus nähdä miten iloisena Eetu lähti meiltä. Tavallisesti se osui niihin viikonloppuihin kun muut lapset lähtivät isälleen. Sain levätä ja tavata omia kavereita.

Niinhän siinä kävi, että tapasin Eetun isän uudelleen ja aloimme seurustella. Vuosi sitten syntyi Aatu. Nyt asumme kaikki yhdessä ja olen saanut voimat takaisin. Muillakin lapsilla on asiat hyvin. Ensi talvena aion jatkaa keskeytyneitä merkonomiopintoja.

Eetu kävi hiljattain Katjan ja Jampan kanssa junassa ja puhuu siitä edelleen. Tukiperhe on Eetulle todella rakas. Pelkäsin pitkään, että he kyllästyvät ja lopettavat tapaamiset. Kerran kysyin sitä Katjalta ja Jampalta tekstarilla. Vastaus tuli nopeasti: Niin ei käy koskaan.”

Teija Vilkman

Näin me ajattelemme

Lahden Diakoniasäätiön toimitusjohtaja Tiina Mäkelä:

 

Säröperheille-toiminta ja Vauvan Taika ovat esimerkkejä työstä, jolla tuemme ihmisten hyvinvointia omalla alueellamme Lahden ympäristössä. Teemme merkittävää työtä myös ikäihmisten keskuudessa ja koulutamme Suomen Diakoniaopiston kautta uusia ammattilaisia sosiaali- ja terveysalalle.

Haluamme luoda diakoniatyön periaatteiden mukaisesti hyvää elämää jokaiselle, erityisesti niille ihmisille jotka muuten uhkaisivat jäädä ilman tarvitsemaansa tukea. Olemme lähellä ihmisiä, kuuntelemme heitä ja kehitämme palveluitamme jatkuvasti vastaamaan yhä paremmin yhteiskunnan ja ihmisten muuttuviin tarpeisiin. Tästä meillä on kokemusta jo lähes 150 vuoden ajalta.

Toimimme tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa. Säröperheille-toiminta ja Vauvan Taika ovat esimerkkejä ennaltaehkäisevästä työstä, ja perheet ohjautuvat toimintaan pääasiassa juuri neuvoloiden ja muiden kunnan perhepalveluiden työntekijöiden suosituksesta. On siis perusteltua sanoa, että olemme osa yhteiskunnan turvaverkkoa; vahvistamme turvaa siellä, mihin yhteiskunnan voimavarat yksinään eivät riitä.

Tarjoamamme palvelut tavoittavat joka kuukausi satoja ikäihmisiä sekä kymmeniä perheitä ja nuoria. Heistä yhdeksän kymmenestä antaa kiitettävää palautetta palveluistamme.

Vauvan Taiassa on vuoden 2015 jälkeen ollut mukana yli 100 perhettä ja 800 ammattilaista. Särö-toiminnassa oli vuonna 2017 mukana yli 90 perhettä ja 81 nuorta sekä 200 vapaaehtoista.  Uudet hankkeemme, Hyvän tekemisen pankki ja Kotikummit, laajentavat entisestään hyvinvointivaikutuksia alueella.

Laadukkaat palvelut ja se, että pystymme tavoittamaan mahdollisimman monta apua tarvitsevaa, on meille sydämenasia. Siksi käytämme toiminnastamme syntyvän liikevoiton aina siihen, että voimme tuottaa entistä enemmän ja entistä parempia palveluita – voitto ei mene yksittäisille tahoille.

Uskallan sanoa, että kannamme aidosti vastuuta Lahden ja sen lähiympäristön ihmisten hyvinvoinnista ja arjesta.

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat bisneksen avulla parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS