Suomella ei ole varaa säästää itseään vastuuttomaksi – kehysriihessä on muutettava suuntaa

Ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kustannuksella tehtävät säästöt ovat lyhytnäköistä politiikkaa. Heikommassa asemassa olevien tukeminen ja vastuullisen liiketoiminnan edistäminen luovat Suomeen kestävämpää tulevaisuutta. 

Hallituksen kokoontuessa kehysriiheen julkista keskustelua on jo pitkään käyty lähes pelkästään säästöistä ja leikkauksista. Nyt kun asumistuesta, opiskelijoilta ja työttömiltä on leikattu, aiotaan seuraavaksi siirtyä eläkkeisiin. Myös yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleville palveluja tuottavien järjestöjen avustuksia aiotaan leikata nopealla aikataululla. EU:ssa Suomi kaatoi luonnolle tärkeän ennallistamisasetuksen ja yritysvastuudirektiivikin kutistettiin koskemaan vain hyppysellistä yrityksiä.

Suomi on kulkemassa vaarallista tietä. Tehdyt päätökset saattavat toki tuottaa säästöjä lyhyellä aikavälillä, mutta ne heikentävät varmasti ihmisten ja ympäristön hyvinvointia tulevaisuudessa. Pahinta on yleistä ilmapiiriä leimaava toivottomuus. Toivottomuus tuo mukanaan epätoivon, epäluottamuksen ja lannistumisen. Valittu linja huolestuttaa.

Ymmärrämme kaikki, että rahalla on merkitystä. Taloutta pitää hoitaa vastuullisesti ja menojen sekä tulojen tulee olla tasapainossa. Mallia voi ottaa esimerkiksi yhteiskunnallisista yrityksistä, jotka osoittavat, että rahan ei tarvitse ohjata kaikkea. Yhteiskunnallisissa yrityksissä liiketoiminta on kannattavaa, mutta voittoa tärkeämpää on rakentaa parempaa yhteiskuntaa. Myös taloutta vahvistavat päätökset voivat olla oikeudenmukaisia.

Suomi on säästämässä itseään vastuuttomaksi ja perustelee sen pakolla. Aina on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja. Kyse on tahdosta.

Vetoamme hallitukseen, että se punnitsee tekonsa kevään kehysriihessä tarkkaan. Jos hallituksen visiona on vahva ja välittävä Suomi, pitää rohkeutta välittää heikoimmista ja edistää vastuullista liiketoimintaa löytyä nyt.

Susanna Kallama
toimitusjohtaja
Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry