Arvo-lupaus on liiketoiminnan eettisyystakuu

Syyskuussa pääsimme vihdoin aloittamaan pandemian vuoksi tauolla olleet Arvo-lupauksen allekirjoittamistilaisuudet.

Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin aurinkoisena syyspäivänä tunnelmallisen viehättävässä miljöössä, Lapinlahden Lähteessä. Tuolloin Arvo-lupauksen allekirjoitti seitsemän jäsenorganisaatiotamme: Lapinlahden Lähde Oy, LivingSkills Oy, Lykeion Oy, Marttaliitto ry, NAL Asunnot Oy, Pro Lapinlahden Tuki Oy sekä Suomen Paralympiakomitea ry.

 

Suomen Paralympiakomitea

Päivän avasi Suomen Paralympiakomitea, jonka kumppanuuspäällikkö Timo Mäkynen ja markkinointipäällikkö Teemu Lakkasuo allekirjoittivat yhdessä Arvo-lupauksen.

Suomen Paralympiakomitea on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille ja dialyysissä oleville henkilöille, ja sen tehtävänä on kehittää ja koordinoida suomalaista vammaisurheilua ja -liikuntaa matalan kynnyksen harrastamisesta aina kansainväliseen huippu-urheiluun saakka.

Arviolta 15 prosentilla maailman ihmisistä on jokin vamma, mikä tarkoittaa maailmassa noin 1,2 miljardia, ja Suomessa yli 800 000 ihmistä. Tähän liittyen Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC aloitti näyttävän #WeThe15 -yhdenvertaisuuskampanjan, joka näkyy ja kuuluu somessa. Kampanjan myötä kerätään myös tukea yhdenvertaisen liikuntakulttuurin edistämiseen ja paraurheilulle uuden Paralympiarahaston kautta.

Elo-syyskuussa saimme seurata Suomen paraurheilijoiden erinomaista menestymistä Tokion kesäparalympialaisissa, ja tähtäimessä ovat jo Pekingin talviparalympialaiset maaliskuussa. Monipuolinen Suomen Paralympiakomitea toimii ja viestii aktiivisesti myös yhdeksän lajin lajiliittona sekä tekee merkittävää asennekasvatustyötä esimerkiksi Para School Day -koulukiertueella. Paralympiakomitean visio: avoin ja yhdenvertainen, urheileva ja liikkuva Suomi, kuvastaa hienosti merkittävän yhteiskunnallisen toimijan tahtotilaa, ja kannustaa liittymään mukaan tukijoukkoihin.

 

Suomen Paralympiakomitea allekirjoittaa Arvo-lupauksen
– Arvo-lupaus sopii mitä luontevimmin Suomen Paralympiakomitealle, jolle arvot ja eettisyys ovat jo lähtökohtaisesti toiminnan ytimessä, kertovat Timo Mäkynen ja Teemu Lakkasuo syksyisen kuulaana aamupäivänä Lapinlahden Lähteen pihamaalla.

Marttaliitto

Martat ovat monessa mukana ja tehneet Suomessa uraauurtavaa työtä kotien arjen sujuvuuden, jokaiselle tärkeiden taloustaitojen ja paitsi koteja, koko yhteiskuntaa hyödyttävän kestävän kehityksen saralla. Marttaliitto on auttanut suomalaisia kotitalouksia yli 120 vuoden ajan. Nykyisin se on keskusjärjestö, joka julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa sekä järjestää toimintaa näihin aiheisiin liittyen.

Viime aikoina Marttaliiton toiminta on näkynyt mm. Maaseutuparlamentissa, jossa Martat kokkasivat ilmastoruokaa. Arjen taidot sujahtivat taskuihin Marttaliiton mobiilisovelluksen avulla: se julkaistiin vastikään, syyskuun alussa. Myös valtakunnallisessa Vauvan päivässä, joka tänä vuonna järjestettiin virtuaalisti, Martat olivat mukana.

 

Marttaliitolle on selvää, että se voi sitoutua Arvo-lupaukseen, joka on kaikilta osin linjassa järjestömme tavoitteiden kanssa, toteaa Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä. Kuva: Meeri Utti.

 

LivingSkills

–Jokaisella meistä on oikeus olla oman elämänsä ja arkensa asiantuntija ja omistaja, sanoo LivingSkills Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Nyberg, ja tähän näkemykseen on helppo yhtyä myös Arvo-lupauksen valossa. LivingSkillsin tavoitteena on parantaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tuottavuutta ja vaikuttavuutta, ja tätä varten se on kehittänyt digitaalisen työkalun. Lisäksi yritys tarjoaa verkkovalmennuksia sote-asiakkaille ja -ammattilaisille.
Asiakas motivoituu ja sitoutuu muutokseen, kun hän saa itse valita suunnan ja vaikuttaa tilanteeseensa. Asiakkaan oma motivaatio on ratkaiseva, jotta ammattilaisen avusta on hyötyä.

LivingSkillsin digitaalisella työkalulla  voidaan toteuttaa koko asiakastyön prosessi: taitojen, kykyjen ja palvelutarpeen kartoitus, suunnitelma ja tavoitteellinen työskentely, edistymisen seuranta sekä toiminnan tulosten arviointi.
Ensi viikolla (5.10.) LivingSkillsin Kaisa Nyberg ja Antti Pelto-Huikko ovat Arvoliiton Vaikuttavuuden edelläkävijäksi -webinaarissa kertomassa digitaalisen työkalun hyödyntämisestä hoivapalveluiden kehittämisessä ja Porin kaupungin kanssa toteutetun pilotin taloudellisten vaikutusten arvioinnista.

LivingSkillsin Kaisa Nyberg allekirjoittaa Arvo-lupauksen
Toimitusjohtaja Kaisa Nyberg allekirjoittamassa Arvo-lupausta.   

NAL Asunnot

Yhdessä, vastuullisesti ja välittäen ovat NAL Asuntojen toimintaa kokonaisvaltaisesti ohjaavia periaatteita. NAL Asunnot on voittoa tavoittelematon yhtiö, joka tarjoaa kohtuuhintaisia koteja alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille. Yhtiön omistaa nuorten asumisen valtakunnallinen edunvalvoja ja kattojärjestö, Nuorisoasuntoliitto ry (NAL).

– Olemme vastuullinen, välittävä ja joustava vuokranantaja. Yrityksemme on helppo allekirjoittaa myös Arvo-lupaus, koska arvot ohjaavat toimintaamme myös oman strategiamme kautta, kertoo toimitusjohtaja Samuli Killström.

NAL Asuntojen talot, kodit ja palvelut suunnitellaan nuorten aikuisten tarpeet ja sosiaaliset, taloudelliset ja ympäristövaikutukset huomioiden. NAL Asunnot haluaa toimia vuokra-asumisen palveluiden edelläkävijänä tukeakseen yhä paremmin nuoria itsenäiseen elämään. Rakennamme asioita kestävästi ja kannamme vastuuta yhteisestä tulevaisuudesta, jatkaa Päivi Ojala, joka toimii NAL Asuntojen vuokraustoimen johtajana.

NAL Asunnot allekirjoitti Arvo-lupauksen
Vuokraustoimen johtaja Päivi Ojala ja toimitusjohtaja Samuli Killström sekä vasta-allekirjoitettu Arvo-lupaus.

 

Lykeion Oy

Nimensä Lykeion Oy on saanut Aristoteleen jo 335 eaa. perustamasta filosofikoulusta. Yritys on ottanut tehtäväkseen palauttaa 1970-luvulla syrjään heitetyt hyveet suomalaisen yhteiskunnan toimintaan ja suomalaisten arkeen.

Lykeion tuottaa Omat eväät -prosesseja, joiden avulla yritykset ja organisaatiot voivat nimetä ja määritellä työkulttuuria ja yhteisöllisyyttä vahvistavat hyveensä helposti ja nopeasti.

– Arvo-lupau​ksen allekirjoittaminen ​viestittää sitoutumista yhteiskunnan arvopohjaan ja yhteisen hyvän tavoitteluun. Arvojen toteuttaminen on myös hyveiden perimmäinen tarkoitus, toteaa Lykeionin toimitusjohtaja Antti Kylliäinen.

Lisää Antti Kylliäisen ajatuksia voi lukea Lykeionin verkkosivuilta www.lykeion.fi sekä Antin myöhemmin syksyllä ilmestyvästä väitöskirjasta Hyvän tekijät.

Lykeion Oy:n Antti Kylliäinen Arvo-lupaus-tilaisuudessa
Aleksis Kiven salongissa, asian ytimessä: toimitusjohtaja, eetikko Antti Kylliäinen puhuu arvojen ja hyveiden yhteydestä.

 

Lapinlahden Lähde Oy

Lapinlahden Lähde Oy hallinnoi mielen hyvinvoinnin, kulttuurin ja taiteen keskusta vanhassa Lapinlahden sairaalassa Helsingissä yhdessä MIELI ry:n paikallisyhdistys Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n kanssa. Tällä kertaa Lapinlahden Lähde toimi näyttämönä Arvo-lupauksen juhlistamiselle, ja samalla yrityksen toimitusjohtaja Ville Pellinen allekirjoitti Arvo-lupauksen.

Kiehtovan historian omaava ja tunnelmaltaan täysin uniikki Lapinlahden Lähde tarjoaa tiloja ja oheispalveluita tapahtumiin ja pidempiaikaiseen työskentelyyn. Se myös järjestää hyvinvointiin ja kulttuuriin seminaareja ja tilaisuuksia. Lapinlahden Lähteen toimintaa voi seurata esimerkiksi sen Twitter-tililtä ja Facebook-sivulta. Parhaiten miljöön voi tietenkin aistia menemällä paikalle itse!

Lapinlahden Lähteen Ville Pellinen allekirjoitti Arvo-lupauksen
Toimitusjohtaja Ville Pellinen allekirjoitti Lapinlahden Lähteen Arvo-lupauksen Aleksis Kiven salongissa.

 

Pro Lapinlahden Tuki Oy

Lapinlahden Lähdettä ei voi mainita ilman Kahvila Lähdettä, joka on ilman muuta koko paikan sydän. Kahvilasta vastaa Pro Lapinlahden Tuki Oy, joka tarjoaa myös catering-palveluja, osallistuu tapahtumien järjestämiseen sekä koordinoi Helsingin vanhimman yleisen saunan toimintaa. Sen tärkeänä tehtävänä on myös osatyökykyisten työllistäminen.

– Päämäärämme on tukea mielenterveyttä tarjoamalla toiminnan ja osallisuuden mahdollisuuksia erilaisista taustoista tuleville ihmisille. Lapinlahti-yhteisössä ja vapaaehtoistoiminnassa ihmiset tutustuvat toisiinsa ja jakavat kokemuksiaan, kertoo toimintakoordinaattori Katja Liuksiala ja toivottaa samalla kaikki tervetulleiksi kahville, lounaalle tai muuten vain viettämään aikaa Lapinlahden Lähteessä.

Kahvila Lähteen kuulumisia – ja esimerkiksi viikon lounaslistan – näet Instagramista.

Pro Lapinlahden Tuen Katja Liuksiala
Toimintakoordinaattori Katja Liuksiala, Arvo-lupaus-diplomi ja pieni pala historiallista puistoa meren rannassa. – Tervetuloa tutustumaan Lapinlahden Lähteen toimintaan!

***

Allekirjoitustilaisuuksia järjestetään vuoden loppuun mennessä vielä kaksi: 13. lokakuuta ja 14. joulukuuta.
Tutustu Arvo-lupauksen sisältöön täällä.