TEM:n strategia uhkaa palata menneeseen

Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry antoi oman lausuntonsa TEM:n strategiakartasta. Painotimme lausunnossamme, että jos halutaan vahvistaa kestävää kasvua, painopisteenä tulee olla uusintavan talouden ja vaikuttavan liiketoiminnan edistäminen. Vierastamme myös ministeriön ajatusta siitä, että TEM ja sen hallinnonalan toimijat etukäteen valitsevat toimialat, joissa Suomen halutaan menestyvän. Menestystä ei voi sanella ulkoapäin. Elinkeinoelämän uudistaminen ja kasvu syntyvät toimijoiden, yritysten tekemänä, ei ulkoapäin käskien. 

Useat tutkimukset tukevat havaintoa siitä, että yhteiskunnalliset ja missiolähtöiset yritykset ovat voimakkaasti kasvuhaluisia.

Marraskuussa 2024 julkaistujen European Social Enterprise Monitor (ESEM) –tutkimuksen ennakkotietojen mukaan peräti 90 % yhteiskunnallisista yrityksistä hakee kasvua. Yhteiskunnan kannattaa kääntää katse näihin yrityksiin ja varmistaa, että niiden kasvupotentiaalia tuetaan kaikin mahdollisin tavoin.

Yhteiskunnalliset yritykset samalle viivalle muiden kanssa 

Yhteiskunnallisten yritysten näkökulmasta keskeistä on, että kaikki yritykset ja liiketoimintaa harjoittavat toimijat nähdään tasa-arvoisina asiakkaina julkisen sektorin tarjoamissa yrityspalveluissa. Näin ei tällä hetkellä ole, vaan osa rahoitusinstrumenteista ja palveluista ei ole yhteiskunnallisten yritysten ja osuuskuntien käytettävissä. 

Tämä koskee esimerkiksi Finnveran, BusinessFinlandin ja osin myös ELY-keskusten palveluja. Osin esteenä on yhtiömuoto, osin käytäntö, joka ei tunnista yhteiskunnallisten yritysten tai osuuskuntien toiminnan erityisluonnetta. Valtioneuvoston syyskuussa antaman periaatepäätöksen mukaan yhteiskunnallisten yritysten erityistarpeet on huomioitava – tämän tulee näkyä myös rahoitusinstrumenteissa ja yrityspalveluissa. On välttämätöntä, että nämä esteet poistetaan ja yhteiskunnalliset yritykset ja osuuskunnat asetetaan tasa-arvoiseen asemaan muiden yritysten kanssa. 

Tutustu ARVOn lausuntoon työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan toimijoiden strategisista painopisteistä, toimialoista ja osaamiskeskittymistä >>

Susanna Kallama 
toimitusjohtaja
Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry 

 

Vuoden 2024 Vaikuttavin yritys Riverrecycle on poistanut vesistöistä jo yli neljä miljoonaa kiloa kelluvaa jätettä

Vaikuttavin yritys 2024 –tunnustuksella palkitun Riverrecycle Oy:n missiona on pysäyttää muovijätteen kulkeutuminen valtameriin ja synnyttää kiertotaloudesta liiketoimintaa.

Yritys puhdistaa kymmentä jokea viidessä maassa: Filippiineillä, Indonesiassa, Intiassa, Bangladeshissa ja Ghanassa. Muovi kerätään yrityksen kehittämällä laitteistolla ja lajitellaan jatkokäyttöön. Kerätystä muovista tehdään esimerkiksi rakennustarvikkeita.

– Koko tiimimme on kiitollinen tästä huomionosoituksesta. Asiakaskuntamme, johon kuuluvat esimerkiksi Coca Cola Foundation, Huhtamäki Foundation ja Iso-Britannian valtio, arvostavat strukturoitua lähestymistapaamme, mikä osoittaa, että suomalaisella osaamisella on kysyntää maailman suurimpien ongelmien ratkaisemisessa, sanoo Riverrecyclen perustaja, toimitusjohtaja Anssi Mikola.

Riverrecycle mittaa vaikuttavuuttaan keräämällä päivittäin tietoa siitä, kuinka paljon jätettä on poistettu joista ja kierrätetty. Tulokset ovat vaikuttavia: yritys kerää jätettä yli 300 000 kiloa joka kuukausi. Toiminta luo myös työpaikkoja ja yli 95 prosenttia yrityksen työntekijöistä on kehittyvistä maista.

– Tuomaristo vaikuttui Riverrecyclen liiketoiminnasta, joka ratkaisee ekologisia ja sosiaalisia haasteita taloudellisesti kannattavalla tavalla. Yritys on hieno esimerkki yhteiskuntaa uudistavasta suomalaisesta start-upista, joka menestyy kansainvälisillä markkinoilla. Näitä yrityksiä Suomi tarvitsee lisää, sanoo ARVO ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Kilpailun tuomaristossa toimivat ARVOn hallituksen jäsenet, Eerikkilä Sport & Outdoor Resortin johtaja Sirpa Korkatti sekä Aspa-säätiön toimitusjohtaja Tuomas Koskela.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Susanna Kallama, ARVO ry, puh. 040 587 2445 tai susanna.kallama@arvoliitto.fi.

Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry jakaa Vaikuttavin yritys -tunnustuksen vuosittain yritykselle, jonka ensisijainen päämäärä on muutos parempaan jossakin sosiaalisessa tai yhteiskunnallisessa haasteessa. Lue lisää kilpailusta täältä.

ARVOn syyskokous

Aika: ma 16.12.2024 klo 14–16.30
Paikka: Lapinlahden Lähde, Lapinlahdenpolku 8, Helsinki

Tervetuloa ARVO ry:n syyskokoukseen tapaamaan muiden yhteiskunnallisten yritysten edustajia ja kuulemaan ajankohtaisista yhteiskunnalliseen yritystoimintaan liittyvistä teemoista.

Kokouksen aiheena sääntömääräisten asioiden lisäksi ovat kunta- ja aluevaalit.

Webinaari: Vaikuttavuuden ja vastuullisuuden raportointi yhteiskunnallisessa yrityksessä

Aika: pe 24.1.2025 klo 9–10 (Teams)

EU:n vastuullisuussääntely laajenee uusien kestävyysraportointi- ja yritysvastuudirektiivien myötä ja koskettaa vaiheittain yhä suurempaa joukkoa yrityksiä. Myös moni pk-yritys on tulevaisuudessa sääntelyn piirissä joko suoraan tai toimiessaan isompien yritysten arvoketjussa.

ARVO on julkaissut jäsentensä käyttöön suosituksen helpottamaan yhteiskunnallisten yritysten vaikuttavuudesta ja vastuullisuudesta raportointia sekä viestintää. Suositus soveltuu erityisesti sellaisille yhteiskunnallisille yrityksille, jotka ovat alkutaipaleella raportoinnissaan.

Tervetuloa ARVO-webinaariin kuulemaan vaikuttavuuden ja vastuullisuuden raportointiprosessista sekä raportoinnin osa-alueista! Saat webinaarissa vinkkejä myös vaikuttavuudesta ja vastuullisuudesta viestintään.

Webinaari on avoin ja maksuton kaikille ARVOn jäsenorganisaatioiden edustajille.

Frontline Forum toimii alustana kestävämpää yhteiskuntaa edistävälle keskustelulle

Perustaja Iiro Jussila kertoo tarkemmin yrityksen toiminnasta.

Mitä Frontline Forum tekee ja mikä on yhteiskunnallinen päämääränne?

Toimimme alustana dialogin synnyttämiselle kestävään yhteiskuntaan ja ympäristöön liittyvistä teemoista. Haluamme edistää yhteiskunnallista keskustelua tapahtumissamme, somessa ja myös perinteisen median puolella. Keskustelu ja erilaisten ideoiden törmäyttäminen on mielestämme edellytys sille, että esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan ja luontokadon pysäyttämiseen kyetään löytämään vaikuttavia yhteiskunnallisia ratkaisuja.

Tavoitteenamme on yhdistää erilaisia näkemyksiä ja ihmisiä ratkaisukeskeisen dialogin kautta sekä edistää tiedon leviämistä ja innovaatioiden syntymistä.

Emme väitä, että muutos ja tie eteenpäin olisi helppo. Siksi kutsumme mukaan ja kumppaniksemme kaikki ihmiset ja organisaatiot, jotka haluavat olla osa ratkaisua.

Meille tärkeitä teemoja ovat yhteiskuntien kestävyys, ilmasto ja ympäristö sekä kestävä taloudellinen kehitys. Esimerkiksi puhtaaseen siirtymään osallistuminen on myös suomalaisille yrityksille ja Suomelle kansantaloutena suuri mahdollisuus.

Mitkä ovat toimintaanne ohjaavat arvot?

Vastuullisuus on meille ykkösarvo. Vastuullisuutta tulee edistää systeemisesti kaikilla tasoilla – jokaisella yksilöllä, organisaatiolla, yhteisöllä ja valtiolla on oma roolinsa tulevaisuudesta huolehtimisessa.

Kestävä yhteiskunta edellyttää oikeudenmukaisuutta ja demokratian vahvistamista. Oikeudenmukaisuuden kokemus on myös yksi tapa vähentää polarisaatiota. Haluamme lisätä osallisuutta ja mahdollistaa erilaisten äänien kuulumisen yhteiskunnassa.

Myös innovatiivisuus ja edelläkävijyys ovat tärkeitä arvoja. Suunnitteilla on järjestää tulevaisuudessa myös innovaatioihin keskittyviä foorumeita.

Miksi päätitte liittyä ARVOon ja mitä toivotte jäsenyydeltä?

Yhteiskunnassa on paljon kysymyksiä, joihin on tärkeää löytää yhteisiä ratkaisuja erilaisia yhteiskunnallisia päämääriä edistävien organisaatioiden kesken. Haluamme osaltamme olla mukana edistämässä yhteistyötä ja ARVO on tähän hyvä alusta.

ARVOn jäsenten toiminnassa keskeisiä ovat yhteiskunnallinen innovointi sekä yhteisöjen kestävyyden ja osallisuuden kehittäminen. Jäsenorganisaatioista löytyy paljon asiantuntemusta, jota jaamme mielellämme esimerkiksi blogitekstien tai tapahtumien järjestäjäkumppanuuden kautta. ARVOn jäsenet ovat myös lämpimästi tervetulleita tapahtumiin.

Tutustu Frontline Forumiin

Uudenmaan yhteiskunnallisissa ja missiolähtöisissä yrityksissä kytee vahva kasvuhalu – rahoitus ja vähäinen tunnettuus hidasteina

ARVOn toteuttaman Vaikuttavia yrityksiä ja innovaatioita-esiselvityksen perusteella yhteiskunnalliset ja missiolähtöiset yritykset tavoittelevat kasvua huomattavasti innokkaammin kuin tavanomaiset pk-yritykset. Vaikuttavuuteen liittyvät tavoitteet ovat vielä talouteen liittyviä kasvutavoitteitakin voimakkaampia.  

– Yhteiskunnallisten ja missiolähtöisten yritysten kasvun tukemiseen Uudellamaalla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Nämä yritykset osallistuvat konkreettisesti alueen elinvoiman ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen. Myös vihreää siirtymää edistävissä yrityksissä on valtavasti potentiaalia työllisyyden kannalta, sanoo ARVOn toimitusjohtaja Susanna Kallama.  

Uudenmaan missiolähtöiset ja yhteiskunnalliset yritykset.

Vaikuttavuutta tavoittelevat yritykset myös panostavat selvityksen perusteella merkittävästi TKI-toimintaansa. Yhteiskunnallisten ja missiolähtöisten yritysten on jo aiemmissa selvityksissä todettu tuottavan tehokkaasti uusia ratkaisuja ja palveluita yhteiskunnan tarpeisiin. 

Tulevaisuuden kasvuyritysten potentiaali käyttöön rahoitusta ja yrityspalveluita kehittämällä  

Esiselvityksessä havaittiin, että Uudenmaan yrityspalvelujärjestelmän toimijat, yrityskehittäjät ja rahoittajat eivät tunne yhteiskunnallista ja missiolähtöistä yritystoimintaa riittävästi.  

– Vaikka yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisu nähdään yhä tärkeämpänä osana yritysten toimintaa, ei yhteiskunnallista yritystoimintaa hahmoteta yrityskehittämisen kohderyhmänä. Vaikuttavuutta tavoittelevien yritysten potentiaali tulevaisuuden kasvuyrityksinä jää huomaamatta, Susanna Kallama toteaa.  

Erilaiset yrityspalvelut, kuten kiihdyttämöt, ovat hajallaan ja niistä voi olla vaikea löytää tietoa. Osaamisen kehittämiseen on tarjolla runsaasti koulutuksia, mutta yrittäjät kaipaisivat enemmänkin tukea, jolla voisi palkata työntekijöitä esimerkiksi myyntiin ja markkinointiin.  

– Yrityksille voitaisiin myöntää tällaista tukea niin sanottuna de minimis -tukena. Toinen keskeinen kasvun haaste on rahoitus, jota yhteiskunnallisten ja missiolähtöisten yritysten on vaikeaa saada. Erilaisten rahoitusinstrumenttien ehtoja tulee muuttaa siten, että rahoitusta voi hakea ja saada kaikkeen liiketoimintaan yhtiömuodosta ja omistajatahosta riippumatta, sanoo Susanna Kallama.  

Mikä on yhteiskunnallinen ja missiolähtöinen yritys?

Lisätiedot: Susanna Kallama, puh. 040 587 2445 tai susanna.kallama@arvoliitto.fi.

Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry toteutti Vaikuttavia yrityksiä ja innovaatioita -esiselvityshankkeen Uudenmaan liiton myöntämällä AKKE-rahoituksella. Sen tavoitteena oli selvittää Uudenmaan alueen yhteiskunnallisten ja missiolähtöisten yritysten kasvu- ja innovaatiotavoitteita. Erityinen painopiste oli kansalaisten hyvinvointia ja vihreää siirtymää edistävissä yrityksissä. Tutustu selvitykseen tästä.

Yritysneuvojien valmennus: Miten rakennetaan vaikuttava brändi?

Yritysneuvojille suunnattu koulutus syventää ymmärrystä yhteiskunnallisten yritysten toiminnan keskiössä olevasta vaikuttavuudesta. Valmennuksessa kuullaan, miten vaikuttavuutta voidaan tuoda esiin yrityksen markkinoinnissa ja viestinnässä. Luvassa on menetelmiä ja materiaaleja, joita yritys voi hyödyntää tehokkaan vaikuttavuusviestinnän suunnitteluun.

Maksuttoman valmennuksen järjestää Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus.

Ilmoittaudu mukaan

 

Work Pilots madaltaa nuorten kynnystä astua työelämään

Work Pilotsin perustaja, CEO Eija Kiviranta (kuvassa keskellä) kertoo tarkemmin yrityksen toiminnasta.

Mitä Work Pilots tekee?

Me WorkPilotsilla olemme jo yli kahdeksan vuoden ajan auttaneet nuoria ja muita tukea tarvitsevia, kuten osatyökykyisiä, pakolaisia ja maahanmuuttajia, saamaan työkokemuksia ja pääsemään työelämäpolkunsa alkuun matalalla kynnyksellä.

Tarjoamme mobiilin SaaS-alustan, joka mahdollistaa joustavia työkokemuksia ja helpon kohtaannon. Alusta yhdistää erilaisia työmahdollisuuksia monimuotoisiin osaajiin aina tunnin töistä monipuolisiin urapolkuihin.

ABC-mallimme avulla (A-Any tasks, B-Better tasks, C-Career = sopiva työ) mahdollistamme uuden nopean tavan päästä kiinni työelämän polulle ja kehittyä askel kerrallaan löytämään juuri itselle sopivan työn.

Mikä on päämääränne ja mitkä arvot ohjaavat toimintanne?

Liian moni jää työelämän ulkopuolelle, sillä perinteiset työpaikat ja jopa nelivaiheiset rekrytointiprosessit ovat toimimattomia heille. Haluamme mahdollistaa kaikille halukkaille mahdollisuuden työelämän osallisuuteen – nopeasti ja helposti! Teemme tämän madaltamalla kynnystä ja luomalla joustavampia työn tekemisen malleja. Tavoitteena on laajentaa palvelumme ympäri maailmaa auttamaan juuri tässä ongelmassa asiakkaalle brändättävän alustan avulla.

Arvomme voisi tiivistää näihin teemoihin: Rohkeasti – Kokeillaan – Luodaan uutta – Yhdessä – Kohti parempaa vaikuttavuutta.

Miksi päätitte liittyä ARVOon ja mitä toivotte jäsenyydeltä?

ARVOlla ja meillä on täysin sama iso tarkoitus – edistää liiketoimintaa, joka yhdistää uudella tavalla yritystoiminnan ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden, joten on todella luonnollista olla osana tätä aktiivista vaikuttavuustoimijoiden verkostoa. Verkostoitumalla ja kehittämällä yhdessä uusia palveluita muidenkin vastaavien toimijoiden kanssa luomme vieläkin vaikuttavampaa yhteiskuntaa Suomeen (ja/tai maailmaan).

Tutustu Work Pilotsiin tarkemmin täällä

Tervetuloa Yhteiskunnallisten yritysten päivään

Aika: to 21.11.2024 klo 9–15 (ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkimusseminaari klo 12.30–17)
Paikka: Food & Co Ruoholahti, Itämerenkatu 11–13, Helsinki sekä livestriimi (HUOM! Tutkimusseminaariin osallistuminen on mahdollista vain paikan päällä)

Luvassa on mielenkiintoista keskustelua sekä eväitä uudenlaiseen tapaan nähdä yritystoiminta ja sen potentiaali ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin lisäämisessä. Tapaat seminaarissa innostavia yhteiskunnallisia yrittäjiä sekä muita aiheen parissa työskenteleviä tai siitä kiinnostuneita.

Samassa yhteydessä järjestetään myös yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkimusseminaari, jossa esillä ovat ajankohtaiset teemat yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimuksen kentältä.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan

 

 

Tulevaisuuden sote-kiinteistöt palvelevat asukkaiden ja henkilöstön tarpeita

Sami Nurmela ja Pasi Nurmela, Seniortekin yrittäjät.
Seniortekin e-Tilat -alusta soveltuu monenlaisiin käyttökohteisiin. Kuvassa Seniortekin Pasi Nurmela ja Sami Nurmela.

Usko tai älä – kiinteistöt voivat tuottaa palveluita, vähentää turhaa työtä ja tuoda vielä eurojakin. Soten ja kuntien rakennemuutoksessa on aika siirtyä tulevaisuuteen myös kiinteistöjen osalta. Palvelevat kiinteistöt ovat avain menestyksekkään ja innovatiivisen toimintaympäristön luomiseen.

Mitä ovat palvelevat kiinteistöt?

Tulevaisuuden kiinteistöjen käyttötarkoitukset ovat joustavia ja mukautuvat ajankohtaisiin tarpeisiin. Seniortekin tarjoamalla e-Tilat-alustalla kiinteistön käyttäjät ovat suuressa roolissa tilojen hyödyntäjinä ja palveluiden käyttäjinä.

Digitaaliset anturit rekisteröivät tilankäyttäjän liikkumista tai liikkeen pysähtymistä, vaikkapa omassa huoneessa. Ajastettu hälytys antaa tiedon tilassa olevan henkilön tilasta. Hoitohenkilöstön puhelimeen tuleva hälytys on kuitattavissa oitis ja vain yksi henkilökunnasta lähtee katsomaan tilanteen tai ottaa yhteyden asukkaaseen.

Innovatiiviset teknologiat ja suunnittelu takaavat, että tilat ovat valmiina kohtaamaan nykypäivän haasteet ja mahdollisuudet. Tämän ansiosta organisaatio ja hoitohenkilöstö voivat keskittyä olennaiseen: potilaan hoitoon ja yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Hyötynä myös kustannustehokkuus ja vastuullisuus

Toimintatapoja muuttamalla on mahdollista lisätä myös kustannustehokkuutta sekä tukea ja helpottaa hoitajien työtä. Asukkaat ja asiakkaat saavat sujuvaa palvelua ja henkilöstö voi toimia tehokkaasti inspiroivassa ympäristössä.

Organisaatiot, jotka huomioivat kiinteistöt ja niiden käyttäjien tarpeet, ovat askeleen edellä myös vastuullisuudessa. Tilojen toimivuus ja niiden monimuotoiset käyttötarkoitukset ovat keskeisessä roolissa sote-toimijoiden liiketoiminnassa.

Ota yhteyttä ja aloita matka kohti toimintakykyisiä kiinteistöjä. Yhdessä voimme luoda tulevaisuuden kunta- ja sote-ympäristön, joka palvelee asukkaiden tarpeita ja odotuksia. Lue jo toteutetuista palveluista ja pyydä tarjous tai varaa ilmainen konsultaatio.

Sodankylässä kuntosalille mobiilitunnisteella | Minesec
Uusi tilavarausjärjestelmä käytössä! – Liminka

Pasi Nurmela
toimitusjohtaja
Seniortek Oy

Seniortek tuottaa monipuolisia turvallisuusratkaisuja palveluasumiseen, kotona asuvien tarpeisiin, erilaisiin oppimisympäristöhin sekä päiväkoteihin. Tavoitteena on tehdä helppokäyttöisiä turvallisuusratkaisuja, jotka helpottavat arkea sekä mahdollistavat edullisemman ja paremman hoitotyön.

Kirjoitus on osa Vieraskynä-sarjaa, jossa ARVOn jäsenet jakavat ajatuksiaan ajankohtaisista teemoista. 

Yhteiskunnalliset yritykset ensi kertaa mukana yrittäjyyden periaatepäätöksessä

Lisäksi periaatepäätöksessä on huomioitu, että yhteiskunnallisilla yrityksillä on omat erityistarpeensa. Yhteiskunnallisten yritysten liiketoiminnan ensisijaisena tavoitteena on yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Tavoitteeseen voi sisältyä sosiaalisesti, ympäristöllisesti, taloudellisesti ja/tai kulttuurisesti kestävän kehityksen edistäminen. 

– Hienoa, että yrityskentän moninaisuus nähdään hallituksessa. Uskomme, että arvolähtöiset, vaikuttavuutta tavoittelevat yritykset ovat tulevaisuuden menestyviä kasvuyrityksiä, sanoo ARVOn toimitusjohtaja Susanna Kallama. 

Periaatepäätös oli lausuntokierroksella heinäkuussa, eikä luonnoksessa mainittu yhteiskunnallisia yrityksiä. ARVO huomautti lausunnossaan, että myös yhteiskunnalliset yritykset on sisällytettävä osaksi periaatepäätöstä.  

– Olemme tyytyväisiä, että lausuntopalautteemme kuultiin ja yhteiskunnalliset yritykset huomioitiin periaatepäätöksessä. Suomessa on noin 3 000 yhteiskunnallista yritystä, jotka tuottavat merkittäviä myönteisiä vaikutuksia yhteiskuntaan ja jotka ansaitsevat tulla nähdyiksi tärkeänä osana elinkeinoelämää, Kallama toteaa.  

Periaatepäätöksen toimenpiteillä halutaan edistää muun muassa Suomen houkuttelevuutta puhtaan siirtymän investointikohteena, kehittää julkista yritysrahoitusta sekä vauhdittaa start-up -yrittäjyyttä.  

– Toimenpiteiden suunnittelussa on edelleen tärkeää muistaa yhteiskunnallisten yritysten näkökulma esimerkiksi julkista yritysrahoitusta ja julkisia hankintoja kehitettäessä. Olemme ARVOssa mielellämme käytettävissä myös toimenpiteiden jatkosuunnittelussa, Kallama sanoo.  

Lisätiedot: Susanna Kallama, puh. 040 587 2445 tai susanna.kallama@arvoliitto.fi 

ARVO etsii vuoden 2024 vaikuttavinta yritystä – hae mukaan!

Vaikuttavan yrityksen ensisijainen päämäärä on muutos parempaan jossakin sosiaalisessa tai ekologisessa haasteessa. Se tekee liiketoimintaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi ja on onnistunut yhdistämään vaikuttavuuden liiketoimintamalliinsa taloudellisesti kannattavalla tavalla.   

Vaikuttava yritys toimii vastuullisesti huomioiden toimintansa sosiaaliset, ekologiset ja taloudelliset vaikutukset. Se pyrkii vähentämään aiheuttamiaan haittoja ympäristölle ja pitää huolta työntekijöidensä hyvinvoinnista.  

Kuka voi osallistua?

Mukaan voivat hakea organisaatiot  

  • joilla on yhteiskunnallinen päämäärä 
  • jotka tekevät liiketoimintaa yhteiskunnallisen päämäärän edistämiseksi ja rahoittamiseksi 
  • jotka ovat laatineet vastuullisuus-/vaikuttavuusraportin 

Miten yrityksiä arvioidaan?

Arvioinnissa huomioidaan ydinliiketoiminnan ja sen tuottamisen sekä voitonjaon vaikutukset ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan laajemmin. Yrityksen vaikuttavuus pyritään suhteuttamaan ongelman kokoon ja liikevaihtoon. Pienikin toimija voi olla vaikuttava! 

Arviointikriteerit:  

  1. Yritys pystyy kuvaamaan tavoittelemansa vaikutuksen sekä vähintään vaikutuksen laajuuden. 
  2. Vaikutuksia mitataan / seurataan ja arvioidaan säännöllisesti.  
  3. Loppuhyötyjä (ihminen tai ryhmä) on heikossa asemassa tai yrityksen toiminta kohdistuu ympäristöongelmien ratkaisuun. 
  4. Yritys arvioi ja kehittää vaikuttavuuttaan ja vastuullisuuttaan vuosittain. 
  5. Yritys toimii kannattavasti ja vaikuttavuuden lisääminen on onnistuttu integroimaan liiketoimintamalliin.  

Lisäksi kunniamaininnan voi saada sosiaalisesta innovoinnista, vaikka yritys itse ei toteuttaisi toimintaa. Riittää, että yrityksen kehittämä toimintamalli on otettu laajasti käyttöön muiden toimijoiden toimesta.  

Miten arviointi toteutetaan? 

Arviointi toteutetaan kyselyn perusteella. ARVO ry:n asiantuntijat valitsevat kyselyn perusteella yritykset, jotka asiantuntijaraati arvioi tarkemmin. Pyydämme tarvittaessa lisätietoja. 

Vaikuttavin yritys -tunnustuksen saaja julkaistaan 21.11.2024 Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus YYO:n seminaarissa.  

Miten voi osallistua?

Osallistumisaika on päättynyt.