Arvovallankumous on nyt käynnistynyt!

Arvovallankumous-päivä veti Helsingin yliopiston Tiedekulman pullolleen väkeä. Tilaisuudessa julkaistiin Eetti & Inno -tutkimushankkeen tulokset ja Arvovallankumous-kirja.

Pitkään jatkunut odotus päättyi vihdoin, kun tänään iltapäivällä päivänvalon näkivät sekä Eetti & Inno -tutkimushankkeen tulokset että Arvovallankumous-kirja.

Iltapäivän aikana kuultiin myös inspiroivia puheita aina paradokseista ja innovaatioista oppimiseen ja johtamisen ideologiaan.

Mutta mitä siitä jäi yleisömme mieleen? Johanna Lassy, Antti Hautamäki, Pia Hytönen ja Juha-Pekka Halmeenmäki kertovat!

Antti Hautamäki, tutkimusprofessori (emeritus) ja dosentti. Yksi Arvovallankumous-kirjan kirjoittajista.

1. Miltä nyt tuntuu, kun kirja on julkaistu?

Tuntuu mahtavalta. Kirja on houkutteleva ulkonäöltään, joten siihen on toivottavasti helppo tarttua. Kirjoittajina on joukko hyviä tutkijoita, jotka ovat kirjoittaneet vetävästi ja yleistajuisesti. Tämä on tosi arvokasta.

2. Mitä päivän arvokeskustelusta jäi mieleen?

Eetti & Inno -hanke esiteltiin oikein hyvin ja perusviestit, kuten yhteiskunnallisten yritysten asiakaskeskeisyys, nousivat hienosti esille. Mieleen jäi myös professori Anna-Maija Lämsän puheenvuoro paradokseista. Puheessa nousivat esille jännitteet asioiden takana. Olisi pyrittävä mieluummin sekä-että- kuin joko-tai-ratkaisuihin. Alf Rehnin puheenvuoro oli ravisteleva. Innovaatioita ei voi rakentaa mekaanisesti valmiilla sapluunoilla, vaan on oltava herkkä tilanteelle.

3. Yllättikö joku asia?

Olen seurannut hanketta läheisesti, mutta tänään se esitettiin vielä paremmin kuin osasin kuvitellakaan! Näimme persoonallisia ja eläviä esityksiä.

Johanna Lassy, viestinnnän asiantuntija, Y-säätiö

1. Mitä päivän arvokeskustelusta jäi mieleen?

Ainakin Alf Rehnin hyvä kiteytys siitä, että arvoja pitää tsekata silloin tällöin. Arvot eivät voi olla vain ulkokultaa. Niiden pitää olla toimintaan ja tekemiseen nivottua.

2. Oliko päivän annissa jotain yllättävää?

Viestinnän näkökulmasta mietin, millainen liike tästä voisi syntyä. Tilaisuudessa oli hyvä pöhinä, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

3. Mitä aiot viedä tästä päivästä omaan työhösi?

Ainakin ihmiskeskeisyys jäi mieleen. Kun puhutaan ihmiskeskeisyydestä niin se ulottuu paitsi asiakkaisiin, myös työyhteisöön.

 

 

 

 

 

 

 

Pia Hytönen, toiminnanjohtaja, FinFami

1. Mitä päivästä jäi päällimmäisenä mieleen?

Paljon ajatuksia siitä, että arvovallankumousta todella tarvitaan. Tarvitsemme rohkeaa arvokeskustelua, niin koko yhteiskunnassa kuin yritysten ja järjstöjen sisälläkin. Peiliin katsomista: monesti pidämme arvoja itsestäänselvyyksinä, mutta toeutuvatko ne teoissamme? Ovatko ne muutakin kuin sanahelinää? Edustan järjestökenttää, ja voin sanoa, että järjestömaailmankin pitäisi uskaltaa katsoa peiliin ja muuttua.

2. Yllättikö joku yhteiskunnallisten yritysten 7 vahvuudessa, jotka täällä julkaistiin?

Minuun teki vaikutuksen se, kuinka yhteiskunnallisissa yrityksissä, kuten täällä esillä olleessa Aspa Palvelut Oy:ssä asiakkaat, otetaan mukaan paitsi omaa elämäänsä koskevien päätösten tekemiseen myös yritysten arvojen määrittelyyn.

3. Mitä viet täältä mukanasi omaan työhösi?

Ajatukseni pyörivät tämän päivän jälkeej sanoissa osallisuus, ihmislähtöisyys ja kokemusasiantuntijuus. Haluaisin edistää esimerkiksi ihmislähtöistä sotea ja arvokeskustelua siitä, miten siinäkin voitaisiin edistää aitoa mukana olemista.

***

Juha-Pekka Halmeenmäki

1. Mitä päivästä jäi mieleen?

Alf Rehnin puheenvuoro herätti myös minussa runsaasti ajatuksia. Lisäksi on tietysti aina mielenkiintoista kuulla case-esimerkkejä siitä, miten muut toimijat tekevät asioita.

2. Yllättikö joku asia yhteiskunnallisten yritysten 7 vahvuudessa?

Ei varsinaisensti, olen pyörinyt näissä ympyröissä jo niin kauan. Olen samaa mieltä siitä, että yhteiskunnallisten yritysten vaikuttava työ tunnetaan huonosti. Siinä Arvoliitto on onneksi onnistunut viemään asioita pikkuhiljaa eteenpäin ja tehnyt näitä teemoja pikkuhiljaa tunnetummaksi ja avannut keskustelua laajemmalle, niin että yhteiskunnalliset yritykset eivät enää puhu vain keskenään.

Tutustu Eetti & Inno -hankkeen tutkimuksen tiivistelmään
Osta Arvovallankumous-kirja