Vaikuttaminen

Visiomme on Suomi, jossa yhteiskunnalliset yritykset ovat vaikuttavia elinkeinoelämän toimijoita ja rakentavat kestävämpää yhteiskuntaa. Tavoitteenamme on lisätä yhteiskunnallisten ja arvolähtöisten yritysten painoarvoa päätöksenteossa. 

Tavoitteet

Vaikuttamistyömme tavoitteena on arvolähtöisen yhteiskunnallisen yritystoiminnan tunnettuuden, arvostuksen ja painoarvon kasvattaminen yhteiskunnassa. 

Yhteiskunnallinen yritystoiminta on nähtävä osana yritystoiminnan kokonaisuutta ja se on huomioitava elinkeinopoliittisessa päätöksenteossa. Yhteiskunnallisten yritysten innovaatiotoiminta kuuluu osaksi Suomen innovaatiopolitiikkaa. 

Ajankohtaista vaikuttamisesta

Yhteiskunnallisten yritysten potentiaali ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan edistämisessä sekä yritysten erityistarpeet on huomioitu Orpon hallituksen yrittäjyyden periaatepäätöksessä 

Olemme mukana työ- ja elinkeinoministeriön yhteiskunnallisten yritysten strategian päivitystyössä. Kuulemme jäseniämme, sidosryhmiämme sekä vaikuttajia ja asiantuntijoita. Tuotamme taustatietoa ja näkemyksiä ministeriölle strategian valmisteluun. 

ARVO on Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan KANEn jäsen. Olemme osallistuneet myös KANEn kunta- ja aluevaalitavoitteiden laatimiseen. Yhteiskunnallisten yritysten näkökulmasta on tärkeää, että kunnat ja hyvinvointialueet ottavat yhteiskunnalliset yritykset ja palveluntuottajajärjestöt huomioon hankintastrategioissaan. 

Viestimme aktiivisesti ja pidämme päättäjiin yhteyttä yhteiskunnalliseen yritystoimintaan liittyvistä teemoista. Annamme lausuntoja yhteiskunnallisten yritysten toiminaympäristöön liittyvistä lakihankkeista ja linjauksista. 

Tuotamme ja kokoamme tietoa päätöksenteon tueksi. Toteutamme hankkeita, jotka lisäävät tietoa ja tekevät yhteiskunnallista yritystoimintaa tunnetummaksi. 

Kunta- ja aluevaalit 2025

Kolme näkökulmaa tuleville kunta- ja aluepäättäjille yhteiskunnallisen yritystoiminnan edistämiseksi:

Päätä periaatteet hankintastrategiassa

On valtuutetun vastuulla päättää, miten kunta ja hyvinvointialue ostaa. Vaadi, että hankintastrategiassa linjataan: 

  • Miten hankinnoilla edistetään ihmisten ja ympäristön hyvinvointia? 
  • Miten kuntasi tai alueesi yhteiskunnalliset ja arvolähtöiset yritykset huomioidaan?
  • Miten iso osa palveluista ostetaan yhteistyökumppaneilta ja mitä tuotetaan itse?

Vaadi avointa markkinavuoropuhelua

Avoin ja jatkuva markkinavuoropuhelu on hankintojen eli ostamisen tärkein vaihe. Päätä, että kuntasi tai alueesi keskustelee aina potentiaalisten tarjoajien kanssa ennen kilpailutusta ja että mukana on aina myös yhteiskunnallisia yrityksiä. Näin varmistat, että tarjouksia tulee enemmän. 

Osta vaikuttavuutta ja työtä 

Hinta yksin ei ole hyvä kriteeri ostopäätökselle. Varmista, että kuntasi ja alueesi ostaa vaikuttavuutta. Vaadi, että osaksi hankintaa liitetään työllistäminen. Hyviä kokemuksia ja kevyitä malleja on olemassa – ostamalla voi tehdä muutakin kuin säästää.