Yhteiskunnallisten yritysten asema julkisissa hankinnoissa puhutti ARVOn kunta- ja aluevaalipaneelissa

ARVOn syyskokouksen yhteydessä järjestetty kunta- ja aluevaalipaneeli herätti vilkasta keskustelua yhteiskunnallisten yritysten asemasta ja vastuullisuuden huomioimisesta julkisissa hankinnoissa.

Keskusteluun osallistuivat kansanedustajat Elisa Gebhard (SDP), Mai Kivelä (Vas.), Tere Sammallahti (Kok.) sekä puoluesihteeri Anna Moring (Vihr.).

Julkisia hankintoja kehitettävä vaikuttavampien palveluiden tuottamiseksi

Julkisten hankintojen kehittämisessä samoilla linjoilla olivat Vihreiden, Vasemmistoliiton ja SDP:n edustajat. Vihreiden Anna Moring näki, että julkisilla hankinnoilla haetaan yhteisön ja yhteiskunnan kannalta toivottavia lopputulemia, joissa lopputuotteen lisäksi merkitystä on tuotantotavalla. Moringin mukaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, jotka ohjaavat esimerkiksi kiertotaloutta oikeaan suuntaan.  Tässä yhteiskunnalliset yritykset voivat olla julkisen sektorin kumppaneita, jotka tuottavat innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin.

SDP:n Elisa Gebhardin mielestä hankinnalla on parempi mahdollisuus menestyä, jos päätöksentekijät voivat ottaa vastuullisuuteen liittyviä näkökulmia huomioon – pelkkää taloudellista tehokkuutta etsimällä laajempi kokonaishyöty voi jäädä saamatta. Vasemmistoliiton Mai Kivelä nosti esiin, että julkisiin hankintoihin käytetään vuosittain miljardeja euroja, joten vastuullisuus- ja vaikuttavuusnäkökulmien huomioimisella on valtavasti merkitystä. Myös hankintaneuvontaa kaivataan Kivelän mukaan.

Kokoomuksen Tere Sammallahden mukaan väliä ei ole sillä, kuka palvelun tuottaa, kunhan hankinnan reunaehdot täyttyvät ja hankinnalta toivottu lopputulos saavutetaan. Sammallahti näki, että yhteiskunnallista yritystoimintaa voisi pyrkiä tukemaan neutraaleilla menetelmillä, joista yhtenä esimerkkinä hän mainitsi yksityisen lahjoittamisen verohelpotuksen.

ARVOn jäsenet pääsivät myös kertomaan panelisteille kokemuksistaan yhteiskunnallisten yritysten asemasta kilpailutuksissa. Terveisinä päättäjille kerrottiin, että vaikka lainsäädäntö mahdollistaakin erityisehtojen käytön, tekninen toteutus on usein raskasta ja vaikuttavuuden sekä laadun sijaan alin hinta lopulta ratkaisee kilpailutuksen lopputuloksen. Päättäjiltä toivottiin erityisesti hankintaosaamisen kehittämistä.

Kolme keinoa yhteiskunnallisen yritystoiminnan edistämiseksi kunnissa ja hyvinvointialueilla

ARVO on koostanut tuleville kunta- ja aluepäättäjille kolme ohjetta yhteiskunnallisen yritystoiminnan edistämiseksi.

1. Päätä periaatteet hankintastrategiassa

On valtuutetun vastuulla päättää, miten kunta ja hyvinvointialue ostaa. Vaadi, että hankintastrategiassa linjataan:

  • Miten hankinnoilla edistetään ihmisten ja ympäristön hyvinvointia?
  • Miten kuntasi tai alueesi yhteiskunnalliset ja arvolähtöiset yritykset huomioidaan?
  • Miten iso osa palveluista ostetaan yhteistyökumppaneilta ja mitä tuotetaan itse?

2. Vaadi avointa markkinavuoropuhelua

Avoin ja jatkuva markkinavuoropuhelu on hankintojen eli ostamisen tärkein vaihe. Päätä, että kuntasi tai alueesi keskustelee aina potentiaalisten tarjoajien kanssa ennen kilpailutusta ja että mukana on aina myös yhteiskunnallisia yrityksiä. Näin varmistat, että tarjouksia tulee enemmän.

3. Osta vaikuttavuutta ja työtä 

Hinta yksin ei ole hyvä kriteeri ostopäätökselle. Varmista, että kuntasi ja alueesi ostaa vaikuttavuutta. Vaadi, että osaksi hankintaa liitetään työllistäminen. Hyviä kokemuksia ja kevyitä malleja on olemassa – ostamalla voi tehdä muutakin kuin säästää.