Polarisoituvat arvot uhkaavat työelämän monimuotoisuutta – yhteiskunnalliset yritykset voivat luoda oikeudenmukaista yhteiskuntaa

Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden edistämisen merkitystä yrityksissä on kyseenalaistettu kovenevassa arvokeskustelussa. Yhteiskunnalliset yritykset voivat toimia suunnannäyttäjinä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamisessa ja osoittaa, että monimuotoisuus on vahvuus, jota kannattaa vaalia.

Wall Street Journal uutisoi huhtikuussa, että monimuotoisuustavoitteet ovat alkaneet kadota monen yrityksen vuosikertomuksista. Microsoft puolestaan kertoi heinäkuussa lomauttaneensa monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta edistävän DEI-tiimin. Keskustelu on rantautunut myös kotimaiseen sosiaaliseen mediaan, jossa konservatiivisimmat tahot kritisoivat monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta, ja kokevat ne tarpeettomina tai jopa haitallisina yhteiskunnallisen kehityksen kannalta.

Monimuotoisuustavoitteiden hälventäminen vuosikertomuksista ja DEI-tiimien supistaminen heijastavat yleistä polarisoitumista ja arvojen muutosta, jossa monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden arvoa kyseenalaistetaan. On tärkeää muistaa, että DEIB-aloitteiden merkitys ei rajoitu vain julkilausumiin – ne ovat strategisia työkaluja, jotka edistävät yrityksen kulttuuria, luovat oikeudenmukaisemman työympäristön ja tukevat innovatiivisuutta. Monimuotoiset tiimit ovat tutkitusti innovatiivisempia, tuottavampia ja kykenevämpiä ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia kuin homogeeniset ryhmät.

Kovenevien arvojen ajassa käydään kiivasta keskustelua siitä, keille niukkenevat julkiset resurssit jaetaan. Kun julkisen sektorin kantokyky heikkenee, näemme, että yksityisen ja kolmannen sektorin on otettava entistä suurempi rooli yhteiskunnan hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen turvaamisessa. Tässä tilanteessa yksityiset yritykset voivat astua esiin ja ottaa vastuuta niistä haasteista, joihin julkinen sektori ei yksin pysty vastaamaan. Samaan aikaan on tiedostettava, että julkisten varojen väheneminen vaikuttaa erityisesti kolmannen sektorin toimintamahdollisuuksiin.

Uskomme, että yhteiskunnallisilla yrityksillä on haasteista huolimatta merkittävä rooli kestävän ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Nämä yritykset edistävät liiketoimintamalliensa avulla ratkaisuja, jotka ovat sekä taloudellisesti kestäviä että sosiaalisesti vaikuttavia. Yhteiskunnalliset yritykset voivat olla suunnannäyttäjiä, murtaa ennakkoluuloja ja osoittaa, että yrityksen taloudellinen menestys ja sosiaalinen vastuu voivat kulkea käsi kädessä.

Monimuotoisuuden, inklusiivisuuden ja yhteenkuuluvuuden edistäminen on avainasemassa siinä, että jokainen ihminen saa tasavertaiset mahdollisuudet osallistua ja edetä työurallaan. Esimerkiksi heikossa työmarkkina-asemassa olevat ihmiset kamppailevat löytääkseen paikkansa yhteiskunnassa ja tarvitsevat erityistä tukea. Juuri tällaisia haasteita yhteiskunnalliset yritykset voivat olla ratkaisemassa.  Lopulta kyse on siitä, millaisen maailman haluamme rakentaa – sellaisen, jossa kaikki ihmiset tuntevat itsensä arvostetuiksi ja hyväksytyiksi riippumatta taustastaan, vai sellaisen, jossa vain tietyt äänet ja näkökulmat saavat kuulua.

Marja Pajulahti
toimitusjohtaja
Live-säätiö

Live-säätiö työskentelee sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Live tarjoaa yksilöasiakkailleen ammatillista erityisopetusta, neurologista kuntoutusta, ammatillisen koulutuksen ja kuntoutuksen sekä työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita. www.livesaatio.fi

Kirjoitus on osa Vieraskynä-sarjaa, jossa ARVOn jäsenet jakavat ajatuksiaan ajankohtaisista teemoista.