Pidämme Asumisen ajokortti -toiminnassa asumistaitovalmennuksia kouluissa, lastensuojelulaitoksissa, vankiloissa sekä tuetun asumisen yksiköissä. Kohtaamme näissä kaikissa paikoissa itsenäistymässä olevia nuoria. Osalla näistä nuorista itsenäisen elämän kokeilu on mennyt jo ”karille” ja päätynyt tuettuun asumiseen tai jopa asunnottomuuteen.
Kun aikuistuminen ahdistaa
Usein kuulemme valmennuksessa, että 16–20-vuotias nuori kertoo kokevansa ahdistusta ja pelkoa aikuiseksi kasvamisesta. Myös yksinäisyys pelottaa. Samaa viestiä kuulee myös nuorille mielenterveyspalveluita ja psykoterapiaa tarjoavien tahojen suunnalta. Hoitoon hakeutumisen syynä saattavat olla mielenterveyshaasteet, mutta vastaanotolla käydäänkin läpi pelkoa itsenäistymisestä, aikuistumisesta ja omasta identiteetistä. Esimerkiksi ”Kuinka minä osaan nyt kaiken? Veroasiat ja asuminen pelottavat.”
Tottahan se on, että vastuuta tulee roppakaupalla, kun muuttaa omilleen. Emme saisi koskaan pitää itsenäistymistä itsestäänselvyytenä emmekä voi olettaa, että kaikilla nuorilla on samanlaiset lähtökohdat itsenäistyä ja oppia asumisen taitoja.
Itsenäistyminen on nuoren elämässä muutosvaihe, jolloin on sopeuduttava uuteen. Ympäristö odottaa nuorilta itsenäisyyttä, mutta nuoret saattavat kokea sen ahdistavaksi. ”Eniten pelottaa, kun olen henkilö, joka kyllästyy helposti ja tylsistyy. Jos vaan kyllästyn siihen perushommaan. Siihen, että käyn töissä, menen kotia, nukun. Aika ahdistavaa kuvitella itteni silleen että peruskoulu, teet sen, suoritat.” (Käyhkö & Armila 2022)
Ei menetettyjä tapauksia
Yhteiskunta toivoo työkykyisiä ja itsestään huolta pitäviä nuoria aikuisia. Lähtökohdat tämän saavuttamiseen eivät kuitenkaan valitettavasti ole yhdenvertaiset. Taustalla ja elämäntilanteella on paljon vaikutusta.
Jos nuori on vaikka tyrinyt asumisensa tai raha-asiansa tulevaisuuden näköalattomuuden tai tietämättömyyden takia, ei voida automaattisesti ajatella, että nuori on menetetty tapaus. Hän tarvitsee apua ja tukea.
Toiminnassamme yritämme saada nuoret välttämään itsenäistymisen ja asumisen sudenkuopat. Kokemustoimijat ovat valmennuksissa mukana ja tuovat tärkeää samaistumispintaa ja vertaistukea. Pitämiemme lähivalmennusten lisäksi yhtenä hyvänä keinona tukea itsenäistymistä on verkkoalustallamme oleva asumistaitovalmennus, jonka suorittamalla saa tiedot ja taidot asumisen alkumetreille. Valmennuksen voi suorittaa itsenäisesti tai tuetusti.
Valmennuksemme myös toimii: palautteiden mukaan 96 % lastensuojelutaustaista nuorista koki asumisvalmiuksiensa lisääntyneen Asumisen ajokortti -valmennuksen jälkeen.
Teija Hietikko
Vastaava erityisasiantuntija, Asumisen ajokortti -toiminta
Aspa-säätiö
LÄHTEET: Käyhkö, M. & Armila, P. (2022). “Tasasen paskaa kuuluu”. Elämänongelmien kirjoa kehkeytyvässä aikuisuudessa. Aikuiskasvatus, 42(4), 270–285. https://doi.org/10.33336/aik.122114
Kirjoitus on osa Vieraskynä-sarjaa, jossa ARVOn jäsenet jakavat ajatuksiaan ajankohtaisista teemoista.