Yhteiskunnallinen yritystoiminta Suomessa

Yhteiskunnallisten yritysten kenttä Suomessa on monipuolinen. Sen toimijat yhdistävät yhteiskunnallisen vaikuttavuuden liiketoimintaansa ja tuottavat yhteiskuntaan laajasti myönteisiä vaikutuksia.

3 000

yhteiskunnallista yritystä Suomessa.

61 000

työpaikkaa yhteiskunnallisissa yrityksissä.

6,2 mrd. €

Suomen yhteiskunnallisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaa yli 30 prosenttia Suomen yhteiskunnallisista yrityksistä.

Taiteet, viihde ja virkistys

Taiteen, viihteen ja virkistyksen alalla toimii noin 17 prosenttia yhteiskunnallisista yrityksistä.

Koulutus

Koulutuspalveluja tuottaa noin viisi prosenttia yhteiskunnallisista yrityksistä. Mukana on toisen asteen oppilaitoksia, urheiluopistoja ja kansalaisopistoja. 

Kohdennettuja palveluita

Moni yhteiskunnallinen yritys tuottaa kohdennettuja palveluita erityisille kohderyhmille.

Esimerkkejä: Aspa-säätiö ja Aspa Palvelut Oy, Tukena-säätiö ja Tukena Oy, Live-säätiö ja Live Palvelut,  Diakonissalaitos ja Rinnekodit Oy

Missiolähtöisiä yrityksiä

Kasvava määrä yrittäjiä perustaa yrityksensä ratkaisemaan jotakin yhteiskunnallista haastetta, esimerkiksi torjumaan syrjäytymistä tai ilmastonmuutosta.

Esimerkkejä: Envirovet Oy, Frendie / Social Welfare Consulting Oy, Minduu / AtCare Oy

Työllisyyden edistämistä ja osuuskuntia

Osalla yhteiskunnallisista yrityksistä tavoitteena on heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistäminen ja osa toimii työosuuskuntina.

Esimerkkejä: Unicus Oy, SunUra Oy, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus, Kreatos Films OSK

Yhteiskunnallisten yritysten monipuolinen kenttä

Yhteiskunnallinen yritystoiminta on moni-ilmeistä ja kehittyy jatkuvasti. Suomessa on tunnistettu noin 3 000 yhteiskunnallista yritystä. Joukossa on toimijoita useilta toimialoilta. Mukana on suuryrityksiä, pieniä mikroyrityksiä ja kaikkea siltä väliltä. 

Yhteiskunnallisia yrityksiä löytyy kaikkialta Suomesta. Osa toimii valtakunnallisesti. Osalla on vahva vaikutus juuri oman alueen tai paikkakunnan palveluille ja elinvoimalle. Meillä on myös kansainvälisille markkinoille tähyäviä ja siellä jo toimia yhteiskunnallisia yrityksiä. 

Yhteiskunnallinen ja arvolähtöinen yritystoiminta on kansainvälinen ilmiö. Euroopan Unioni korostaa niiden potentiaalia ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan edistämisessä. Myös Orpon hallituksen yrittäjyyden periaatepäätös tunnistaa yhteiskunnallisten yritysten merkityksen ja erityispiirteet.

Mikä on yhteiskunnallinen yritys?

Yhteiskunnallisten yritysten aika on nyt

Yhteiskunnallinen yritys ei ole uusi liiketoimintamalli, mutta käsite on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon. Viime vuosina yhteiskunnallisen yritystoiminnan näkökulma on kuitenkin alkanut vahvistua.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi vuonna 2021 Yhteiskunnallisten yritysten strategian. Sen lähtökohtana on, että yhteiskunnallisten yritysten liiketoiminnan erityispiirteet tunnustetaan ja niiden toimintaedellytyksiä vahvistetaan, mutta erityistä säädöspohjaa tai erityiskohtelua ei luoda.

Myös Euroopan komissio on tunnistanut yhteiskunnallisten yritysten potentiaalin hyvinvoinnin, osallisuuden ja työllisyyden lisäämisessä sekä ympäristöongelmien ratkaisussa. Komissio julkaisi vuonna 2021 yhteisötalouden toimintasuunnitelman ja Euroopan unionin neuvosto suositti vuonna 2023 jäsenmaille yhteisötalouden täyden potentiaalin hyödyntämistä. Yhteiskunnalliset yritykset ovat osa yhteisötaloutta.

Lisäksi sekä yritysten vastuullisuuteen liittyvä sääntely että kuluttajien, rahoittajien ja työntekijöiden odotukset yritysten vastuulliselle sekä vaikuttavalle toiminnalle lisääntyvät jatkuvasti. Yritysten ei enää odoteta tekevän pelkästään vähemmän haittaa vaan enemmän hyvää ympäristölle ja yhteiskunnalle. Yhä useampi yrityksen perustaja haluaa osallistua yritystoimintansa kautta itselleen tärkeiden ympäristö- ja sosiaalisten haasteiden ratkaisuun. Yrittäjyydeltä toivotaan merkityksellisyyden kokemusta ja mahdollisuutta muuttaa maailmaa, mikä korostuu erityisesti nuorilla.