”Kun on oma koti, ei tarvitse olla koko ajan varpaillaan”

”Kun on oma koti, ei tarvitse olla koko ajan varpaillaan”

58-vuotias mies sai kodin Väinölästä, joka on Y-Säätiön rakennuttama asumisyksikkö. Espoon kaupunki hoitaa Väinölän vuokraustoiminnan ja Pelastusarmeija tuottaa palvelut.

“Minulla oli viimeksi oma asunto vuonna 2010. Se meni alta alkoholin vuoksi. Vietin aluksi kuukauden sairaalassa, koska minulla on ollut terveyden kanssa ongelmia. Sieltä minut ohjattiin puoleksi vuodeksi päihdekuntoutujille tarkoitettuun asumispalveluyksikköön. Sen jälkeen asuin neljä ja puoli vuotta pitkäaikaisasunnottomille tarkoitetun yksikön palvelupuolella.

Olin ainoa asukas, joka ei tarvinnut apua arjesta selviämiseen. Lopulta sosiaaliviranomaisetkin alkoivat ihmetellä, miksi minut oli sijoitettu sinne. Muutin päihdekuntoutujien tukiasuntoon.

Nyt minulla on 36,5-neliöinen yksiö Väinölässä. Kävin täällä ensimmäisen kerran viime heinäkuussa, ja olin heti erittäin tyytyväinen. Ei tätä asuntoa voi edes verrata viimeisimpiin asuinpaikkoihini. Ne eivät tuntuneet kodilta.
Palveluasumisessa elämä meni kuin reseptin mukaan: oli aamupala, lounas, iltapäiväkahvi, päivällinen ja illallinen. Tukiasunnoissa asuttiin soluissa, ja siellä oli kotiintuloajat. Oma asunto merkitsee minulle sitä, ettei tarvitse olla koko ajan varpaillaan. On katto pään päällä ja rauhallista.

”Oma asunto merkitsee minulle sitä, ettei tarvitse olla koko ajan varpaillaan. On katto pään päällä ja rauhallista.”

Viihdyn Väinölässä. Pärjään ainakin toistaiseksi ihan hyvin yksin, enkä tarvitse erityistä apua elämiseen. Täältä saan kuitenkin aina apua, kun tarvitsen. Mielestäni on hyvä, että henkilökunta soittaa tai tulee tarvittaessa käymään, jos asukasta ei ole näkynyt kolmeen vuorokauteen. Minua ei haittaa, että joku voi käydä asunnossani. Tiedän, että joitakin se häiritsee hyvin paljon.

Parasta asunnossani on se, että täällä on todella hiljaista. Naapurit eivät häiritse. Tilaa on riittävästi – ei yksi ihminen tarvitse enempää.

Olen ollut kymmenen vuotta työkyvyttömyyseläkkeellä. Kotona katson tv:tä, kuuntelen musiikkia ja selailen nettiä. Lempipaikkani asunnossa on tietokonenurkkaus. Istun paljon koneella, sillä teen sukututkimusta ja luen kaikkea musiikkiin liittyvää.

Väinölässä järjestetään työtoimintaa pientä korvausta vastaan, esimerkiksi ulkotöitä ja heijastimien pakkaamista. Osallistun aina välillä heijastimien pakkaamiseen ja käyn yhteistiloissa aamukahvilla ja lounaalla. Jos iltaisin ei huvita olla yksin, yhteistilasta löytyy aina juttuseuraa.

Tulen hyvin toimeen muiden asukkaiden kanssa, olen saanut täältä kavereita. Juttelemme kaikennäköistä ja katselemme yhdessä telkkaria. Tietenkään kaikki eivät edes tule juttelemaan, kun ei ole yhteistä kieltä. En ole ottanut yli viiteen vuoteen yhtään alkoholia. Toimin tukihenkilönäkin parille kaverille.

Toivon, että tulevaisuudessa terveyteni säilyisi edes tällaisena, mikä nyt on. Haluan jäädä Väinölään asumaan, minulla ei ole mitään hinkua pois. Näin on hyvä.”

Juttu julkaistu Y-Säätiön kustantamassa kirjassa A Home of Your Own (2017).

Näin me ajattelemme

Juha Kaakinen, toimitusjohtaja, Y-Säätiö:

 

Meillä Y-Säätiössä on missio: haluamme poistaa asunnottomuuden Suomesta. Tässä työssä avainasemassa on se, että ihmisille on tarjolla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Me hankimme ja rakennutamme niitä, ja olemme Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja.

Omistamme reilut 16 500 vuokra-asuntoa yli 50 paikkakunnalla ympäri Suomen. Asunnoistamme noin 6 500 on tarkoitettu asunnottomille tai asunnottomuusuhan alla oleville ja muille erityisryhmille, joiden on muuten vaikea saada asuntoa. Muut asuntomme ovat ARA-vuokra-asuntoja.

Suomessa on tällä hetkellä noin 7 100 asunnotonta, ja Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuus on viime vuosina vähentynyt.

Ratkaisevassa roolissa asunnottomuustyössä on ollut Asunto ensin -malli, jonka kehittämisessä olemme olleet aktiivisesti mukana. Mallin ydin on ajatus, että asunto on ihmisen perusoikeus. Kun ihminen on saanut katon päänsä päälle, hänen on helpompi keskittyä laittamaan muukin elämänsä kuntoon, esimerkiksi yrittää eroon päihteistä tai löytää työpaikka.

Koska työmme Suomessa on onnistunut, Asunto ensin kiinnostaa valtavasti ulkomailla. Vastaanotamme lähes joka viikko kansainvälisiä vieraita, jotka haluavat kuulla, miten malli toimii.

Panostamme Y-Säätiössä myös asukkaidemme työllistämistoimintaan ja asumiseen saatavaan tukeen. Vuoden 2017 loppuun mennessä työllistämistoiminta oli tarjonnut työtä tai työsuoritteita yli 70 ihmiselle, joista suurin osa oli omia asukkaitamme. Asumisneuvontaa annamme kaikille asukkaille. Esimerkiksi viime vuonna onnistuimme varmuudella estämään ainakin 25 nuoren häädön ja mahdollisen syrjäytymisen.

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS