Unelmista totta – Kallen tarina

Unelmista totta – Kallen tarina

Autismisäätiön asiakas Kalle elää normaalia nuoren miehen elämää. Hän asuu omassa asunnossaan, käy töissä ja suunnittelee tulevaa. Nykytilanne ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä Kallen lähtökohdat olivat keskimääräistä haastavammat.

Kun Kalle oli pieni, vanhemmat aavistivat että kaikki ei ole kohdallaan, koska Kalle ei oppinut puhumaan. Hän ei myöskään reagoinut toisten puheeseen ja oli ylivilkas, erilainen. Lopulta tutkimuksissa Lastenlinnassa varmistui Kallen autismidiagnoosi.

Puhumaan Kalle oppi lopulta 7-vuotiaana. Pojan vartuttua nuorukaiseksi vanhemmat ryhtyivät etsimään paikkaa, jossa Kalle voisi asua ja opiskella lisää. Löytyi Autismisäätiön ryhmäkoti.

Kalle aloitti asumisharjoittelun Autismisäätiön asiakkaana voimakkaasti tuetun asumisen yksikössä, joka on tarkoitettu ympärivuorokautista tukea tarvitseville autismin kirjon henkilöille. Ensi alkuun Kalle tarvitsi voimakasta tukea lähes kaikissa päivittäisissä toiminnoissa. Autismisäätiössä kuitenkin huomattiin Kallen potentiaali, ja asiantuntijat kykenivät kohdentamaan tukipalvelut juuri Kallen tarpeisiin sopiviksi.

Asumisharjoittelun ansiosta Kallen arjen taidot kehittyivät, ja hän pääsi lopulta muuttamaan omaan kotiin, jossa asuu täysin itsenäisesti. Autismisäätiön ammattilaiset ovat edelleen Kallen käytettävissä ja tarjoavat tukea tarvittaessa.

”Yksin asuminen lähti sujumaan hyvin ja olo on turvallinen”, Kalle kertoo. ”Ei ole mitään pelättävää tässä uudessa asunnossa.”

”Minulle on syntynyt varmuus, että Kallella on tulevaisuutta. Luotan siihen, että Kalle löytää paikkansa, tavalla tai toisella. Tässä ovat auttaneet Autismisäätiön palvelut, jotka ovat aina asiakaskohtaisesti räätälöityjä”, Kallen äiti puolestaan kertoo.

”Luotan siihen, että Kalle löytää paikkansa, tavalla tai toisella. Tässä ovat auttaneet Autismisäätiön palvelut, jotka ovat aina asiakaskohtaisesti räätälöityjä.”

Kallella oli aina ollut haaveena työllistyä. Kun Kalle tuli Autismisäätiön palvelujen piiriin, siihen oli kuitenkin vielä pitkä matka. Asumisharjoittelun myötä arjen taitojen hallinta parani niin, että Kallelle ryhdyttiin etsimään työharjoittelupaikkaa. Autismisäätiön työvalmennuksen kautta hänelle löytyi harjoittelupaikka Neste K Helsinki Eläintarhassa, mikä oli merkittävä virstanpylväs.

Alussa Kalle auttoi tiskien kanssa kolmesti viikossa ja vähitellen kuukausien kuluessa työnkuvaa kasvatettiin. Syksyllä 2017 Kalle allekirjoitti työsopimuksen. ”Työnteko voi parhaimmillaan antaa autismin kirjon henkilöille erinomaiset eväät elämään. Onnistumisen edellytyksiä ovat turvallinen työympäristö, suunnitelmallisuus ja huolellinen työnohjaus”, korostaa Neste K Helsinki Eläintarhan yrittäjä Jyri Linnanen.

Kallen tarina kertoo, että oikeanlaisten, Autismisäätiön tarjoamien vaikuttavien tukitoimien avulla autismin kirjon henkilöt voivat toteuttaa unelmiaan ja elää rikasta, omannäköistään elämää.

 

Näin me ajattelemme

Autismisäätiön toimitusjohtaja Timo Heiskala:

Visiomme on olla kansainvälisesti tunnustettu itsenäisen ja rikkaan elämän suunnannäyttäjä.
Missiomme: Onnistumisia ja osallisuutta
Arvomme: Osallisuus, hyvinvointi, vaikuttavuus

Tavoitteenamme on autismiystävällinen Suomi. Yhteistyössä asiakkaidemme – eli autismin kirjon henkilöiden – ja heidän omaistensa sekä yhteistyökumppaneiden kanssa kehitämme jatkuvasti tutkimustietoon pohjautuvia vaikuttavia tukipalveluita. Valtakunnallisella tasolla vaikutamme päätöksentekoon, ja osallistumme aktiivisesti autismista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun, jotta tietoisuus ja ymmärrys autismin erityispiirteistä vahvistuisi. Olemme vakuuttuneita, että meillä on tähän erinomaiset edellytykset, koska tiimimme koostuu rautaisista ammattilaisista, joilla on erittäin vahva neuropsykiatristen oireyhtymien, erityisesti autismin kirjon asiantuntemus.

Käytännön tasolla toimintamme koostuu monipuolisista asumiseen, työ- ja päivätoimintaan, ohjaus- ja valmennustoimintaan, terveydenhuollon vastaanottopalveluihin sekä kehittämis- ja tutkimustoimintaan liittyvistä palveluista. Tällä hetkellä vietämme 20-vuotisjuhlavuottamme; toimintamme on kasvanut voimakkaasti parissa vuosikymmenessä ja kasvu jatkuu edelleen, mikä kertoo palveluidemme tarpeellisuudesta ja kysynnästä. Tällä hetkellä meillä on toimipisteet Espoossa, Helsingissä, Kotkassa, Seinäjoella, Tampereella ja Vantaalla. Työllistämme yli 300 ammattilaista.

Olemme olemassa vain ja ainoastaan asiakkaitamme varten. Toimintamme perustuu asiakkaidemme osallistamiseen: johtoajatuksemme on, että asiakkaamme eivät ole vain passiivisia kuntoutuksellisen toiminnan kohteita, vaan että he saavat kokea onnistumisen tunteita oman aktiivisen toimintansa ja osallistumisen kautta. Eri yksiköissämme asiakkaat ovat ohjaajien tuella itse ideoineet ja järjestäneet niin olympialaisia, vappujuhlia kuin festareitakin. Heillä on myös esimerkiksi aktiivista teatteri- ja taidetoimintaa.

Kun asiakkaan toimintakyky ja valmiudet ovat kehittyneet siinä määrin, että hän voi siirtyä esimerkiksi vähemmän tuetun asumisen tai toiminnan piiriin, tai kokonaan itsenäiseen elämään – kuten esimerkiksi Kallen tapauksessa – tiedämme onnistuneemme.

Vuonna 2017 palvelutoiminnallemme myönnettiin ISO 9001 2015 -sertifikaatti, joka osoittaa palveluidemme laadukkuuden. Työllistämispalveluidemme vaikuttavuutta todensi Arvon myöntämä Arvo-teko 2017 -kunniamaininta työllisyyttä tukevasta toiminnastamme. Kauppalehti puolestaan myönsi meille Kasvaja 2017 -sertifikaatin, koska säätiömme liikevaihto on kolmen vuoden aikana kasvanut keskimäärin vuositasolla yli 10 prosenttiyksikköä päätoimiluokkaansa keskitasoa nopeammin.

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS