”Kodissani on mukava vanheta”

”Kodissani on mukava vanheta”

setlementtiliitto_article

”Olen ollut eläkkeellä hotellin kerroshoitajan työstä jo 31 vuotta. Alku meni kevyesti, matkustelin ja olin kerhotoiminnassa.

Kymmenisen vuotta sitten jalat alkoivat ronklata. Asuin kerrostalossa Espoon Mäkkylässä, josta kauppaan oli kaksi kilometriä. Vaikka käytin perässä vedettävää kärryä ja paluumatkan tulin linja-autolla, voimat alkoivat loppua. Meidän talossa ei ollut hissiäkään. En halunnut jäädä kodin vangiksi.

”Tunnen suurimman osan talon asukkaista. Juttelemme ulkopenkeillä ja kerran viikossa kahvittelemme yhdessä. Jos seuraa haluaa, sitä löytyy aina. ”

Viisi vuotta sitten luin lehdestä Espoon keskukseen rakenteella olleesta Setlementtiasumisoikeus Oy:n senioritalosta. Minua kiinnostivat yli 55-vuotialle tarkoitetut asumisoikeusasunnot. Niistä oltiin tekemässä helppokäyttöisiä ja rollaattorille ja pyörätuolillekin sopivia. Kaikki me vanhenemme ja saatamme tarvita apuvälineitä. Laitoin heti hakemuksen vetämään. Kävi tuuri ja minut valittiin.

Pian tulee viisi vuotta täyteen täällä. Tunnen suuren osan talon 50 asunnon asukkaista. Istumme usein ulkopenkeillä juttelemassa, ja kerran viikossa kahvittelemme yhdessä. Olen aika yksityinen ihminen ja pidän omasta rauhasta. En tuppaudu toisten asuntoihin, mutta jos seuraa haluaa, sitä löytyy aina.

Toisinaan tarvitsen apua lomakeasioissa. Silloin talomme yhteisökoordinaattori Maritta auttaa.

Täällä on myös lenkkisaunat, ja vedän itse torstaisin kahvihuoneessa tuolijumppaa. Kun on koko ikänsä voimistellut, sitä ei voi lopettaa.

Olen talomme toiseksi vanhin. Ensi maaliskuussa juhlin 90-vuotispäiviä. Silloin täytyy kutsua vieraat ja sukua. Ne hetket ovatkin parhaita kun läheiset ovat kylässä.”

Sirkka Räty
Setlementtiasumisoikeus Oy:n senioritalon asukas

Näin me ajattelemme

Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen:

 

”Suuri osa ihmisistä asuu yksin ja moni tuntee itsensä yksinäiseksi. Me Setlementtiasunnoissa olemme lähteneet taisteluun yksinäisyyttä vastaan. Haluamme luoda talojemme yhteyteen kokonaisia kortteliyhteisöjä, joissa ihmiset tekevät asioita yhdessä ja naapurista pidetään huolta.

Meillä on missioomme hyvät perustelut: arvioidaan, että yksinäisyys aiheuttaa yhtä paljon terveyshaittoja kuin tupakointi. Kun selvitimme toimintamallimme vaikutuksia keväällä 2016, kävi ilmi, että meidän mallimme säästää yhteiskunnan varoja vähintään 1,3 miljoonaa euroa joka vuosi. Se on mielestämme paljon rahaa, sillä meidän 20 kerrostalossamme asuu vain 2000 ihmistä.

Meidän mallimme ydin ovat yhteisökoordinaattorit. He ovat työntekijöitämme, joita meillä on jokaisessa talossamme yksi sataa asukasta kohti. Koordinaattorit mm. kannustavat asukkaita mukaan yhteiseen toimintaan, auttavat yhteisten ideoiden toteuttamisessa ja tutustuttavat uudet asukkaat vanhoihin.

Taloyhteisömme saavat tutkitusti aikaan paljon positiivista: seniori-ikäisten asukkaidemme laitoshoidon tarve vähenee ja heidän toimintakykynsä säilyy tavallista pitempään. Turvallisuuden tunne vahvistuu ja yksinäisyys vähenee. On hienoa ajatella, että pystymme luomaan ihmisille mielekästä elämää.

Haluamme tarjota koteja myös niille, joiden on vaikea löytää asuntoa vapailta markkinoilta. Niinpä yhteisökoordinaattoreidemme tehtäviin kuuluu myös tukea asukkaita kodin säilyttämisessä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koordinaattorit puuttuvat ennakoivasti pieniinkin maksuhäiriöihin ja ohjaavat heitä oikeiden palveluiden äärelle. Näin ehkäisemme asunnottomuutta ja syrjäytymistä. Meillä on vaikka kuinka paljon koskettavia tarinoita asukkaidemme onnistumisista.

Olemme ylpeitä siitä, että pystymme jättämään positiivisia jälkiä yhteiskuntaan. Työmme jatkuu, ja toivomme, että voimme tulevaisuudessa levittää vaikutuksiamme entistä laajemmalle.”

Lue lisää tutkimuksesta, jossa arvioitiin Setlementtiasuntojen työn vaikuttavuutta

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS