Rinnekoti: Hyvää arkea vammaisille ihmisille

Rinnekoti: Hyvää arkea vammaisille ihmisille

Rinnekoti

”En ole koskaan elänyt yksin. Olen asunut monissa paikoissa, ja monissa niistä jouduin syömään ruokalassa. Kun neljä vuotta sitten muutin Espoossa tänne Rinnekodin asumispalveluun, sanoin että haluaisin laittaa ruokani itse.

Siitä se lähti. Ohjaajat opettivat minua ja opin kääntämään hellan nupit oikeaan asentoon, maustamaan ruuan ja paistamaan pihvin.

Suunnittelen ohjaajan kanssa ruuat tuleviksi päiviksi. Teemme kauppalistan ja käymme yhdessä kaupassa. Ruuan osaan tehdä jo itse, jos ohjaaja välillä avustaa. Lempiruokiani ovat lasagne ja kalakeitto.

”Kun ohjaajat kysyvät mitä minä haluan, tuntuu mukavalta.”

Raha-asioissa olen vähän tumpelo. On hyvä, että ohjaajat pitävät huolta etten tee heräteostoksia.

Käyn töissä muutamana päivänä viikossa. Menen sinne itse bussilla. Eilen tein mummonneliöitä, joista syntyy mattoja myyntiin. Tykkään virkata, maalata ja kirjoittaa runoja. Minua kiinnostavat vuodenajat.

Aikaisemmin kävin ohjaajan kanssa geokätköilemässä, metsässä ja kaupungissakin. Se oli mukavaa, mutta sitten lähialueen kätköt vähenivät. Nyt kuljeskelen luonnossa ilman kätköjä ja sekin on kivaa. Kun ohjaajat kysyvät mitä minä haluan, tuntuu mukavalta.

Olen myös ehdottanut matkaa Roomaan. Se ei ole toteutunut. Tallinnassa kyllä kävimme porukalla. Ja kylpylässä. Lauantaisin meillä on toimintapäivä, jonka ohjelman suunnittelemme kokonaan itse. Kaikki tapahtumat kirjataan kansioon, ja sitä on kiva katsella jälkeenpäin ja muistella mitä kivaa on tehty.

Ohjaajat ovat täällä ympäri vuorokauden. Öisin minä en täällä hypi vaan nukun, mutta tuntuu mukavalta että voi soittaa ohjaajalle jos tulee hätä.

Vappu Hurme, 57
Rinnekodin asukas

Näin me ajattelemme

Rinnekoti-Säätiön toimitusjohtaja Anu Kallio:

”Me Rinnekoti-Säätiössä tarjoamme palveluja, joilla mahdollistamme kehitysvammaisille ihmisille hyvän elämän. Kehitysvammainen henkilö voi tarvita tukea arjessa pärjätäkseen. Tuen tarve voi vaihdella ja myös muuttua ajan saatossa. Samalla, kun tuetaan, pitää varmistaa, että omien siipien kokeilu ja rajojen testaaminen on mahdollista. Kehitysvammaisilla henkilöilläkin täytyy olla mahdollisuuksia haastaa itsensä, onnistua ja myös toisinaan epäonnistua. Se on elämänmakuista elämää – ja hyvää sellaista.

Kehitysvammaiset ihmiset – kuten me kaikki – tarvitsevat mielekkääseen elämään eri asioita, ja me Rinnekodissa yritämme ottaa nämä yksilölliset tarpeet huomioon mahdollisimman hyvin. Koska kaikilla kehitysvammaisilla ei ole kykyä tunnistaa tai kommunikoida omia tarpeitaan, tarvitaan palvelutarpeen arviointiin usein mukaan myös henkilön tuntevia läheisiä. Lisäksi kommunikaatioon ja arviointiin voidaan käyttää eri menetelmiä ja välineitä. Haluamme edistää kehitysvammaisten osallisuutta ja itsemääräämisoikeutta. Puhetta tukevilla ja korvaavilla kommunikaatiomenetelmillä onkin tärkeä rooli arjessamme, jotta osallisuus ja itsemääräämisoikeus voi toteutua asiakkaidemme elämässä.

Meillä on tästä työstä 90 vuoden kokemus. Rinnekoti on Suomen suurin yksityinen kehitysvammaisille palveluja tarjoava yhteiskunnallinen yritys. Toimintamme alkoi osana Helsingin Diakonissalaitoksen toimintaa vuonna 1927, kun Sisar Aino Miettinen otti huolehtiakseen kaksi kehitysvammaista lasta Martin ja Maurin.

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS