Perhelomittaja mahdollistaa vanhempien lepohetken

Perhelomittaja mahdollistaa vanhempien lepohetken

 

Äiti ja poika

”Kotonamme riittää vilskettä. 5—12 -vuotiaista pojistamme kolmella nuorimmalla on samantyyppinen diagnoosi määrittämättömästä kehitysvammasta.  Artturi, Einari, Ilmari ja Oskari ovat kuitenkin kaikki hyvin erilaisia persoonia, eikä sama tyyli sovi kaikille. Artturilla ja Ilmarilla puhetta riittää, kun taas Einari ei puhu juuri ollenkaan. Hänen kanssaan kommunikoimme ilmeillä ja eleillä, sekä käytämme kuvia ja tukiviittomia. Vanhin Oskari, 12, on jo iso poika, joka osaa opastaa ja neuvoa muita kotona ja toimii kotimiehenä meidän vanhempien poissa ollessa.

Olemme käyttäneet perhelomituspalvelua parisen vuotta. Joskus olen miettinyt, että miten sitä jaksoikaan ennen. Nykyään saamme lomitusta kaksi vuorokautta kuukaudessa, ja nämä ovat aina sekä meille vanhemmille että lapsille kivoja päiviä.

KVPS:ltä kysellään aina hyvin tarkkaan meidän lasten erityiset piirteet ja arki, sekä toiveemme lomituksen suhteen. Meidän suurin toiveemme on ollut, että ulkoiltaisiin ja leikittäisiin paljon. Tehtäisiin semmoisia juttuja, mitä omassa arjessa ei aina keretä järjestää. Meillä on käynyt tosi ihania perhelomittajia, joiden kanssa ulkoilemisen lisäksi joka kerta paistetaan lettuja. Oskarilta aina kuulemme, miten on mennyt ja kaikista lapsista kyllä huomaa, että lomittajien kanssa on ollut kivaa.

Meille tämä palvelu on paras vaihtoehto, koska perhelomittaja tulee meille kotiin ja hoitaa kaikki neljä lasta. Kaikkia lapsia ei saisi kerralla hoitoon mihinkään muualle. Lisäksi lomittajien kanssa lapsetkin oppivat toimimaan erilaisten aikuisten kanssa. Me ymmärrämme asian usein pelkästä ilmeestä, mutta lomittajalle pitää osata vähän selittää, että mitä nyt tarkoitan ja mitä haluan.

Lomittajan mahdollistamilla lepohetkillä on omalle jaksamiselle valtava merkitys. Arki on välillä aika hektistä, ja pelkästään se, että pääsemme miehen kanssa kahdestaan syömään ja saunomaan on meille luksusta. Oman hyvinvoinnin ja parisuhteen kannalta on todella tärkeää, että päästään välillä tauolle, jolloin kukaan ei vaadi mitään.

Tulevaisuudessa toivoisin, että kaikilla lapsillamme olisi mahdollisuus päästä rakentamaan omaa elämää ja löytää ystäviä.”

Katja Suoaho, KVPS perhelomituksen asiakas

 

Näin me ajattelemme

KVPS:n Perhelomituspalvelun johtaja Anni Raunio:

 
”Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tehtävä on tukea kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien osallisuutta ja hyvää elämää. Arvomme ovat ihmisen kunnioitus, luotettavuus, tuloksellisuus ja uudistuminen. Omaisjärjestötaustaisena toimijana yhteistyö läheisten kanssa on meille erityisen tärkeää. Kuuntelemme tarkasti läheisten tarpeita ja toiveita ja teemme kehittämistyötä yhdessä.  Läheisten näkökulman keskeisyys on tekijä, joka erottaa meidät muista toimijoista.

Tarjoamme palveluita kehitysvammaisten koko elämänkaaren ajalle; kehittämistyön lisäksi suurimpina asumispalvelut ja lyhytaikaisen huolenpidon palvelut. Perhelomitusta olemme tarjonneet jo 30 vuotta, ja se onkin yksi pidetyimmistä palveluistamme. Perhelomitus on tarkoitettu lyhytaikaiseksi omaishoitajan lomitukseksi, ja useimmissa kunnissa sitä myönnetään omaishoidon tuen puitteissa. Viime vuonna palvelua käytti kauttamme 180 perhettä ympäri Suomen.

Perhelomituksessa on tavoitteena antaa omaishoitajille ja vanhemmille lepohetki ja mahdollisuus irrottautua arjesta. Lomitus räätälöidään aina yksilöllisesti ja kestoltaan se voi olla mitä vain kahdeksasta tunnista useaan vuorokauteen.

Arvot ja hyvä arki ovat työmme keskiössä. Haluamme, että perhelomittajamme sujahtaa perheen normaaliin arkeen ja siltä kannalta on myös tärkeää, että me hoidamme koko perheen: erityistä tukea tarvitsevien lasten lisäksi myös sisarukset ja vaikka koirat ja kissatkin. Autamme perhettä kokonaisuutena.

Luottamus on äärimmäisen tärkeää tässä palvelussa. Jotta vanhemmat voivat todella levähtää, heidän täytyy pystyä luottamaan siihen, että kotona kaikki sujuu ja lapset ovat hyvissä käsissä. Perhelomittajalta vaatii erityistä ammattitaitoa osata kohdata jokainen perhe yksilöllisesti ja tunnistaa heidän tarpeensa. Panostammekin paljon työntekijöidemme koulutukseen ja edellytämme, että kaikilla organisaatiomme tasoilla työntekijät sitoutuvat arvoihimme. Itselleni tämä on työssäni tärkein asia – työn tekemisen arvot kohtaavat omat arvoni.

Kaikkien vanhempien toive varmasti on, että oma lapsi pärjäisi. Että arki sujuisi ja elämän perusasiat olisivat kunnossa. Monet asiakasperheistämme kohtaavat elämässä usein epäonnistumisen kokemuksia. Me KVPS:ssä emme lyö heti hanskoja tiskiin, jos joku asia on hankalaa tai mutkikasta. Me haluamme olla mukana luomassa perheille pärjäämisen kokemuksia.”

 
 
Jutun kirjoittanut haastatteluiden pohjalta ARVOn Eeva Toivanen.

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS