Lappeenrannassa säästetään vettä ja tunnetaan naapurit

Lappeenrannassa säästetään vettä ja tunnetaan naapurit

 

”Opiskelen neljättä vuotta tuotantotaloutta ja kauppatieteitä Lappeenrannan LUT-yliopistossa. Muutin tänne Helsingistä, ja olen alusta asti asunut Loasilla. Ensin asuin soluasunnossa noin 1,5 kilometrin päässä yliopistolta. Solussa vuokraan kuului sähkö, vesi ja netti, eikä fuksina siis tarvinnut murehtia laskujen maksamisesta, sai keskittyä täysillä opiskelijaelämään.

Ensimmäisen vuoden jälkeen muutin Loasin yksiöön, joka on sijainniltaan vielä entistäkin parempi: tällä hetkellä voin vaikka tsekata kotini ikkunasta, onko luentosalissa valot päällä, vai onko luento peruttu. Kyllähän tässä säästyy rahaa, kun kouluun on kävelymatka.

Suurin osa  opiskelukavereistanikin asuu Loasilla. Ulkopaikkakuntalaisena on mukavampi muuttaa uuteen kaupunkiin, kun asunnon saa helposti. Loas tarjoaa myös hyvät puitteet sosiaaliselle elämälle: asuinkerrostalojen yhteydessä olevia isompia tiloja saa vuokrata edullisesti, ja olemmekin niissä kavereiden kanssa järkkäilleet välillä juhlia.

Loasilla asumisen etu on, että kaikki naapuritkin ovat opiskelijoita, eikä kukaan pahoita mieltään elämän äänistä tai satunnaisista juhlista. Tässäkin talossa asuu useampia tuotantotalouden opiskelijoita, ja saatamme spontaanisti järjestää esimerkiksi vapun aikaan erilaisia naapurusten tutustumisralleja. Lisäksi killoissa [teekkareiden opiskelijajärjestöt] järjestetään hallituslaisten kesken kämppä-approja, eli kierretään yhden illan aikana kaikkien kodissa istumassa iltaa.

Valmistumisen jälkeen muutan varmaan työn perässä takaisin Helsinkiin, mutta Lappeenrantaan lähteminen ei ole kyllä kaduttanut yhtään. Puheeseenkin on tarttunut ainakin sana ”mie”, kun suurin osa täällä puhuu sillä tavalla.”

Emil Nojonen, opiskelija ja Loasin asukas

 

Näin me ajattelemme

Loasin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund:

”Toimintamme keskeisin arvo on opiskelijoiden hyvinvointi. Haluamme käyttää heiltä saamamme rahan mahdollisimman järkevästi. Tiedämme, että opiskelijoille tärkeintä asumisessa on hinnan lisäksi sijainti, joten rakennamme asuntomme mahdollisimman kätevien etäisyyksien päähän oppilaitoksista. Lisäksi toiminnassamme pyritään tasapuolisuuteen niin asunnon saamisessa kuin riitatilanteiden ratkaisussakin. Meille on myös tärkeää, että paikkakunnan oppilaitokset menestyvät ja pysyvät elinvoimaisina. Olemme pyrkineet tukemaan esimerkiksi kansainvälistymistä varmistamalla, että myös matalan tulotason maista tulevilla opiskelijoilla on mahdollista asua Lappeenrannassa.

Loasin hallituksesta yleensä yli puolet on opiskelijoita. Asukkaiden keskuudesta valitaan kaksi edustajaa, joiden lisäksi opiskelijajärjestöjen edustajat ovat tavanneet olla opiskelijoita. Näin opiskelijat ovat mukana päätöksenteossa, ja kokemuksemme on, että he myös aidosti käyttävät tätä mahdollisuuttaan vaikuttaa ja ajaa omia asioitaan. Täytyy kyllä todeta, että opiskelijat ovat päätöksentekijöinä todella vastuullista ja fiksua porukkaa. On aina ilo mennä hallitukseen esittelemään asioita, kun tietää vastassa olevan innokkaita ja asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Teemme monipuolista yhteistyötä yliopiston kanssa, mihin liittyy oleellisesti myös panostuksemme ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. LUT Lappeenranta on vihreä kampus, jolla tehdään vihreän teknologian huippututkimusta. Me Loasilla jaamme nämä arvot, ja olemme pyrkineet soveltamaan niitä rakennushankkeissamme. Kohteissamme esimerkiksi hyödynnetään energiapuolella maalämpöä ja aurinkopaneeleita ja käytetään pelkästään metsäsertifioitua sähköä. Olemme myös panostaneet onnistuneesti veden kulutuksessa säästämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että olemme laskeneet kiinteistöverkkojen vedenpainetta, ja suihkukahvoihin ja vesihanoihin on valittu vettä vähemmän kuluttavia vaihtoehtoja. Opiskelijan suihkumukavuudesta ei kuitenkaan ole tingitty: suosimamme teknologia toimii niin, että vedenpaineen laskusta huolimatta ilmanpaineen avulla suihku saadaan tuntumaan yhtä hyvältä kuin ennenkin.

Ympäristöystävällisyys on pitkän tähtäimen työtä: tulevaisuudessa aiomme panostaa esimerkiksi lämmön talteenottojärjestelmiin ja ilmalämpöpumppuihin. Viimeisimpänä olemme lähteneet yhdessä yliopiston kanssa selvittämään, voisimmeko rakentaa seuraavaan uudiskohteeseemme virtsankeräysjärjestelmän osana tutkimusta, jossa selvitetään mahdollisuuksia käyttää virtsasta löytyviä aineita lannoitteen valmistukseen.

Haluamme olla vihreissä ratkaisuissa ensimmäisten toimijoiden joukossa,

”Emme halua, että toimintamme seuraukset näkyisivät opiskelijan lompakon ohenemisena.”

ottamatta kuitenkaan itseämme liian ryppyotsaisesti. Ratkaisujemme täytyy aina olla liiketaloudellisesti kannattavia, koska saamme rahamme ihmisryhmältä, jolla on Suomessa kaikkein vähiten varoja käytettävissään.”

Loasin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund tietää mistä puhuu, sillä hän on itsekin aikoinaan asunut koko opiskeluaikansa Loasilla. Aktiivisena opiskelijajärjestötoimijana hän oli itse opiskelijajäsenenä Loasin hallituksessa, jonka jälkeen siirtyi kuntapolitiikan kautta nykyiseen tehtäväänsä. ”Tehtävieni myötä olen istunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana jokaisessa Loasin hallituksen kokouksessa. Itselleni tämä työ on hyvä tapa tehdä hommaa, jonka sisältö on erittäin helppoa myydä itselleen. Työ herättää edelleen joka päivä intohimoja ja saa tekemään parhaansa, jotta opiskelijoilla olisi parempi huominen.”

Jutun kirjoittanut haastatteluiden pohjalta ARVOn Eeva Toivanen.

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS