Kauppa, jossa jokainen ostos säästää ympäristöä

Kauppa, jossa jokainen ostos säästää ympäristöä

”Aloitetaan arvoituksella. Miksi me täällä Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa työnnämme pussiin sählymailan varren, pestyn villasukan, tukun tyynynvanua, käytettyjä nauhanpätkiä ja pari isohkoa nappia?

Vastaus on keppihevosbuumi. Nämä 13,90 euron hintaiset tee-se-itse kepparipakkaukset ovat hillittömän suosittuja.

Meidän seitsemässä myymälässä ympäri pääkaupunkiseutua tapahtuu päivittäin aikamoisia tuhkimotarinoita, kun yhdelle turhaksi jäänyt tavara muuttuu toiselle hyödylliseksi ja tärkeäksi. Meitä on täällä töissä 430 ihmistä ja yhdessä me etsimme lahjoitetulle tavaralle uudenlaisia käyttötapoja ja käyttäjiä. Me korjaamme hajonneita tavaroita, kuten elektroniikkaa ja polkupyöriä. Tekstiileistä me muokkaamme kokonaan uusia vaatteita ja asusteita ja osa tietenkin sopii myyntiin tai käyttöön sellaisenaan. Viime vuonna Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kautta peräti neljä miljoonaa tavaraa päätyi uuteen käyttöön.

Aina tavaran uudelleensijoittaminen ei  ole helppoa. Yritys voi vaikkapa logon vaihtamisen jälkeen tuoda meille 60 000 kirjekuorta, tuhansia mappeja ja mukeja. Silloin pitää suunnitella tarkasti, miten löydämme niille hyödyllistä käyttöä.

Noin kolmasosan tavarasta päätämme lahjoittaa ilmaiseksi. Päiväkodit, koulut ja vaikkapa vanhusten kerhot ovat kiitollisia saamastaan ilmaisesta askartelumateriaalista. Samoja tuotteita myös myymme. Kädentaitopalvelumme Näprä valmistaa käteviä tuotesettejä, joista suosituimpia ovat kangas- ja lankapakkaukset, korumateriaalit ja erilaisista kartonki- ja paperipaloista koostuvat yhdistelmät.

Kun asiakas ostaa meiltä pussillisen koruhelmiä tai keppihevospakkauksen, hän todennäköisesti saa sen edullisemmin kuin muualta. Neitseellisiä raaka-aineita ja energiaa säästyy, kun tavara kiertää. Näprä onkin Sitran sadan kiinnostavimman kiertotalousyhtiön listalla.”

Marja Peltola
Kädentaitopalvelu Näprä, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Näin me ajattelemme:

Viestintäjohtaja Seija Vennervirta, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus:

 

Järkevässä maailmassa jokaista esinettä käytetään mahdollisimman pitkään ja eikä jätettä kerry. Mitä useampi elää kestävästi, sitä pidempään luonnonvaroja riittää. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää vuosittain uuden kodin noin neljälle miljoonalle tavaralle, mikä säästää kiinteitä luonnonvaroja 50 miljoonaa kiloa vuodessa.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on kiertotalouden edelläkävijä. Sosiaalisena ja yhteiskunnallisena yrityksenä emme jaa voittoa omistajillemme vaan ohjaamme kaiken tuoton omaan toimintaamme. Toimintamme kasvaa ja kehittyy tasaisesti, kiitos fiksun työllistämisen. Seitsemässä myymälässämme sekä verkkokaupassamme työskentelee kerralla noin 430 ihmistä, joista vähintään kolmannes on tukityöllistettyjä. Monelle työntekijällemme Kierrätyskeskus on tärkeä ponnahduslauta työelämään.

Yrityksen juuret ovat 1980-luvun vapaaehtoisessa kierrätysliikkeessä. Monet sen ajan ympäristöjärjestöt, kuten Martat, 4H-liitto, Luontoliitto ja Partio ovat edelleen pienomistajiamme. Helsingin kaupunki omistaa yrityksestä yli puolet, osuutensa on myös Espoolla, Vantaalla ja HSY:llä.

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS