”Vamos-nuoret oli juuri sitä mitä tarvitsin”

”Vamos-nuoret oli juuri sitä mitä tarvitsin”

”Mut adoptoitiin, kun olin viisivuotias. Sain rakastavan perheen, mutta lapsuus ei silti ollut helppo. Isoveljen kanssa oli ongelmia, ja mua kiusattiin myös koulussa. Olin tosi yksinäinen.

Kun muutimme ja pääsin uuteen kouluun, toivoin, että elämä alkaisi voittaa. Toisin kävi. Uudessa koulussa kiusaaminen meni niin pahaksi, että poliisit joutuivat selvittelemään asioita. Myös meidän perhe hajosi silloin, kun olisin kaikista eniten tarvinnut tukea. Selvisin yläasteesta tahdonvoiman ja musiikin avulla. Ja pakenin pahaa oloa päihteisiin.

Yläasteen jälkeen kävin vuoden kestävän ammattikoulutukseen valmentavan koulutuksen. Mua ei kiusattu ja luokalla oli hyviä tyyppejä. Se oli elämäni paras vuosi, mutta silti tunsin olevani solmussa enkä uskaltanut hakea apua. Nolotti, kun niin moni asia oli mennyt jo huonosti.

Viime syksynä mut ohjattiin Helsingin Diakonissalaitoksen Vamokseen.

”Ekan tapaamisen jälkeen itkin, sillä tajusin, että tämä on juuri se, mitä tarvitsen.”

Nyt mulla on paljon tulevaisuuden suunnitelmia. Kunhan saan katon pään päälle, niin lähdetään mun oman työntekijän kanssa etsimään opiskelu- tai työpaikkaa.

Unelmani on toimia tulevaisuudessa nuorten apuna. Haaveilen, että voisin auttaa nuoria omien kokemusteni kautta. Uskallan puhua niistä rehellisesti ja koen, että minulla olisi paljon annettavaa.”

Allu, 27

Näin me ajattelemme

Helsingin Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström

”Jokainen meistä on tärkeä ja arvokas, elämäntilanteesta riippumatta. Puolustamme rohkeasti ihmisarvoa ja autamme ihmisiä, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään. Vaikka ihminen itse ei enää uskoisi omiin kykyihinsä, me uskomme häneen. Työtä ei tehdä ihmisten puolesta vaan heidän kanssaan. Yhdessä saamme aikaan uskomattomia tarinoita vaikeuksien voittamisesta ja paremmasta elämästä.

Vamos-nuorten palveluissa kuljemme nuoren rinnalla ja välitämme hänestä aidosti. Elämä laitetaan kuntoon askel kerrallaan: Ensin perusasiat kuten päivärytmi, velat ja asuminen. Työn ja opiskelun miettiminen alkaa, kun siihen on voimia.

Tulevaisuuden tekeminen on kestävyyslaji. Tarinamme alkoi 150 vuotta sitten ja sen ytimessä on rohkea diakoniatyö. Työmme on vaikuttavaa. Esimerkiksi Vamoksessa yli 50 % nuorista on palvelun päättyessä päässyt kouluun tai työelämään. Yhden nuorten kiinnittyminen kouluun ja työhön tuottaa jopa 7,8 miljoonan euron vuosittaisen kokonaisvaikutuksen julkiseen talouteen ensimmäisen viiden vuoden aikana.

Yhdessä tytäryrityksemme Diakonissalaitoksen Hoivan kanssa tuotamme vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaittemme arkea. Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista.

Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvä tuotto ohjataan perustehtävämme toteuttamiseen. Esimerkiksi nuorten Vamos-palveluita tuimme yli miljoonalla eurolla vuonna 2017. Se on työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta.”

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS