Etsivä vanhustyö antaa yksinäisyydelle kyytiä

Etsivä vanhustyö antaa yksinäisyydelle kyytiä


 
”Jäin yhdeksän vuotta sitten eläkkeelle. Alkuun vietin hyvinkin aktiivista elämää ja toimin itse vapaaehtoisena Vuolle Setlementin AVEK-ystävätoiminnassa. Kolme vuotta sitten sain aivoinfarktin, ja silloin elämäni muuttui paljon, alkuun en pystynyt itse kunnolla edes liikkumaan.

Asun yksin ja infarktin jälkeen olen kaivannut enemmän kontaktia muihin ihmisiin, ettei ihan yksinään tarvitsisi olla. Lähdin mielelläni mukaan Vuolle Setlementin Helmit ja Heikit -toimintaan, vaikka olen aina ollut aika itsenäinen enkä hirveästi tarvinnut ihmisiä ympärilleni. On hyvä tavata muita, ollaan kuitenkin kaikki jostain syystä yksinäisiä.

Olen taiteellinen ihminen ja koko ikäni ollut taiteen kanssa eri tavoin tekemisissä, pisimpään harrastajateatterissa. Meillä on tämmöinen taideryhmä, jonka kanssa ollaan käyty yhdessä taidenäyttelyissä, teatterissa ja maalattukin. Taidetapaamiset antavat minulle joka kerta hirveän paljon, etenkin maalaaminen toi paljon iloa. Lisäksi ollaan vaan kahviteltu ja juteltu milloin mistäkin.

Olen löytänyt toiminnan kautta myös uusia tuttavia; toisen kanssa soitellaan aina välillä ja toisen kanssa käydään sauvakävelyillä. Ei näissä kohtaamisissa tarvitse sen syvällisempiä jutella, kunhan juorutaan ihan tavallisia asioita. Toivoisin, että saataisiin mukaan enemmänkin porukkaa. Itselleni jo se, että laittaa päivän ajoissa almanakkaan, saa lähtemään. Kyllä tämmöinen toiminta tuo hirveästi piristystä.”

Saara 70 vuotta, Vuolle Setlementin Helmit ja Heikit -toiminnan asiakas

 

Näin me ajattelemme

Vuolle Setlementin senioritoiminnan vastaava Tuija Lehtola:

 
”Vuolle Setlementillä on laaja-alaisesti toimintaa kaikenikäisille. Keskeisiä arvojamme ovat avoimuus, ihmisläheisyys, uudistuvuus, rohkeus ja luonnonläheisyys. Teemme etsivää ja löytävää seniorityötä ja pyrimme tavoittamaan ikääntyviä eri tavoin.

Sekä AVEK-ystävätoiminnassa, että Helmit ja Heikit -toiminnassa kohderyhmänä ovat oululaiset kotona asuvat ikääntyvät. Toimintamme tavoitteena on muun muassa lievittää yksinäisyyden kokemusta. Monella osallistumisen kynnys on korkea, ja tätä kynnystä olemme lähteneet Helmit ja Heikit –toiminnassa madaltamaan. Tutkimukset osoittavat, että itsensä yksinäiseksi tuntevien oululaisten osuus kasvaa merkittävästi yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä ja samasta ryhmästä noin 91 % asuu kotona.

”Monella osallistumisen kynnys on korkea, ja tätä kynnystä olemme lähteneet madaltamaan.”

Helmit ja Heikit –toiminta on sekä sekä yksilötyötä että ryhmätoimintaa. Voimme käydä ikääntyvän kanssa yhdessä tutustumassa lähialueeseen tai esimerkiksi viedä taidevierailun tai –kutsut ikääntyvän kotiin tai vaikkapa taloyhtiön kerhotilaan. Vapaaehtoiset ovat keskeinen osa toimintaamme. Vapaaehtoinen voi toimia esimerkiksi ikääntyvän ystävänä tai olla mukana tapahtumissa.

Tärkeää toiminnassamme on ikääntyvän itsemääräämisoikeus. Mietimme yhdessä ikääntyvän kanssa, minkälaista tukea hän arkeensa tarvitsisi. Ikääntyvän arkea voi piristää vapaaehtoisen ystävän vierailut tai säännöllisesti soitetut puhelut. Viemme ikääntyville tietoa Oulun seudun toiminnoista ja viestitämme, että kaikille halukkaille varmasti löytyy omanlaisia keinoja osallistua. Parhaita asioita tässä työssä on, kun saa nähdä ikääntyvän voimaantuvan.”
 
 
Jutun kirjoittanut haastatteluiden pohjalta ARVOn Eeva Toivanen.
 
Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää. #Arvoyritys

Lue tarinoita myös muista yhteiskunnallisista yrityksistä

#ARVOYRITYS